SAVJETI

Kruška jača imunitet

Spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije

Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E. Ilustracija

Zdravlje u kući

24.10.2019

Kruške su među voćem ono što je bundeva povrću, simbol jeseni. Kruška je bogata vitaminima i mineralima i jedna je od voćki najbogatijih vlaknima. Zbog toga je jedan od glavnih boraca za zdravlje crijeva i krvne slike.

Također, kruška je hipoalergeno voće, odnosno spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije. Stoga se i preporučuje i kao prvi voćni obrok kod dojenčadi. Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, hlor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.

Zbog antioksidativnog djelovanja, konzumiranje krušaka jača imunološki sistem i učinkovito djeluje kod snižavanja pritiska. Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, sok od kruške odličan je izvor energije.

Jednom kada sazriju, kruške se brzo kvare, pa pri kupovini treba birati kruške koje su čvrste, ali ne pretvrde, glatke kore bez oštećenja i tamnih mekanih dijelova.

U frižideru kruške mogu očuvati svježinu do nekoliko dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.