SAVJETI

Nemojte prati kosu navečer, evo i zašto

Prečesto pranje može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum

Mokre vlasi su osjetljivije od suhih. Ilustracija

Zdravlje u kući

23.10.2019

Razlika je velika u pranju kose ujutro ili navečer. Stručnjaci otkrivaju kako na kosu utječe pranje prije spavanja i koja je razlika u odnosu na jutarnje pranje.

Mokre vlasi

Pojašnjavaju i na šta bi trebalo pripaziti da bi kosa izgledala lijepo i bujno. 

Moguće je da vam kosa izgleda masnije ako ste je oprali neposredno prije spavanja, iako nije masna, kažu stručnjaci. Zapravo, nedostaje joj volumen, a onda djeluje masnije. Naime, tokom spavanja kosa je pritisnuta na jastuk, a s obzirom na to da je malo vlažna od pranja, spljoštit će se više nego da je osušena normalno do kraja. 

Postoji još jedan razlog zašto je bolje ne prati kosu prije odlaska na spavanje. Mokre vlasi su osjetljivije od suhih, a kako će se tokom noći trljati o jastuk i petljati, veća je šansa da će vrhovi postati krhki i popucati, a to ne želite.

Ukoliko ipak volite čiste kose otići u krevet, tada pripazite na neke stvari: koristite blag šampon, izbjegavajte teške regeneratore, nježno je počešljajte nakon pranja, stavite na kosu nešto za podizanje volumena i spavajte na satenskoj ili svilenoj jastučnici.

Postoji pravilo

Postoji pravilo koje vrijedi za sve, neovisno o tipu kose, a to je prati kosu manje pa će se manje i mastiti, savjetuju stručnjaci. Oni tvrde da će kosa biti manje masna ukoliko smanjite učestalost korištenja omiljenih šampona. Naime, prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum, masna supstanca koju proizvode žlijezde u koži, a čija uloga je čuvanje tjemena i kose od isušivanja. 


Visoke temperature

Ukoliko je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne treba prati češće od dva puta sedmično, kažu stručnjaci. Savjetuju ispiranje kose vodom ukoliko želite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi.

U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovo djeluje čisto i lepršavo.

Izaberite šampon

Pokušajte izabrati šampon koji odgovara vašem tipu kose, bilo da se radi o blagoj varijanti namijenjenoj obojenoj kosi ili bogatijem koji regenerira oštećene vlasi. Birajte šampone koji ne sadrže sulfate (SLS), jer oni isušuju kosu i vlasište pa se brže masti.

Razni preparati

Pazite kod nanošenja regeneratora. Stavljajte ga samo na vrhove kose, nikako blizu tjemena. Na kosu što rjeđe nanositi razne preparate za stiliziranje jer oni u konačnici brže prljaju kosu.

Često šišanje

Uprkos popularnom vjerovanju, često šišanje kose ne doprinosi njenom bržem rastu. To više ovisi o snazi i zdravlju folikula, a to opet ovisi o tome šta unosite u organizam, objasnili su stručnjaci.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.