KORISNO

Ove namirnice nikako ne biste smjeli jesti prije odlaska na spavanje

Saznajte je li korisno jesti banane, kivi, sir, jaja... u kasnim noćnim satima

Obrok može pokvariti san. Ilustracija

E. Ma. / Avaz.ba

22.10.2019

Prvo pravilo kojeg bismo se trebali držati kad nas kasno navečer ulovi glad jest da ne jedemo previše. Iako stručnjaci tvrde da kasni obrok prije odlaska u krevet i ne igra značajnu ulogu kad je riječ o višku kilograma, hrana vam može pokvariti san.

- Zbog toga ljudima savjetujem da ne jedu 3 sata prije spavanja ako to žele izbjeći, pogotovo ne velike obroke - kaže dr. Džozef Marej (Joseph Murray), ljekar iz Klinike Majo. 

On tvrdi da su potrebna 3 sata da želudac prosječne osobe preradi hranu i 'pošalje' ju do crijeva. Odlazak u krevet prije nego želudac obavi taj proces može dovesti do toga da se taj proces uspori.

- Umjesto da brzo probavi hranu, stomak može prijeći u usporeni način rada, tokom kojeg se samo želi 'riješiti' hrane. Tako se može dogoditi da hrana koja još nije probavljena završi u tankom crijevu, zbog čega može doći do toga da se ne iskoriste svi hranjivi sastojci - pojašnjava Marej. 

Dodaje kako mnogi nisu svjesni toga da, ako probavni sistem još radi, kad odete u krevet, to može poremetiti san.

- Mogli biste se osjećati grogi ili malo iscrpljeno idući dan, što se može pripisati onome što ste jeli kasno navečer dan ranije - kaže on. 

Naime, mali lagani obrok je prihvatljiv, no neka hrana može stvoriti više problema od druge. Evo što biste trebali izbjegavati, a za čime smijete posegnuti kasno na večer.


Čokolada. Ilustracija

NE čokoladi 

Ako jedete čokoladne kekse ili kolače, pojest ćete vjerojatno gomilu šećera. Osim što će već to loše utjecati na vaš san, čokolada može sadržavati i visoku dozu skrivenog kofeina.

Iako čokolada ne sadrži visoke doze kofeina, čak i mala doza može omesti ili zaustaviti hemikalije koje pripremaju mozak i tijelo za san prije odlaska u krevet.

Tome mogu pridonijeti i neke vrste čaja, pa čak i kafa bez kofeina, jer mogu sadržavati kofein u dozama koje su dovoljne da ometu hemijske procese u mozgu, upozoravaju stručnjaci.


Banane. Ilustracija

DA bananama  

Banane uglavnom sadržavaju lako probavljive ugljikohidrate. Brza probava je svakako cilj kad jedete kasno na večer. Osim toga, dobar su izvor magnezija, koji pomaže u smanjivanju hormona stresa i podupire ulazak tijela u fazu sna.  


Masnu hranu treba izbjegavati. Ilustracija

NE masnoj hrani

Da bismo probavili masti iz hrane, treba više vremena. To je dobra vijest ako želite duže zadržati osjećaj sitosti između dva obroka, ali je tačno ono što ne biste smjeli jesti prije kreveta. Dakle; mlijeko, jogurt, avokado, orašasti plodovi, sladoled i maslac treba izbjegavati. No možda je najgore od svega jesti sir. 

- Neko ko kasno navečer pojede komad pizze može računati na to da će imati problema sa snom - kaže Marej.


Orašasti plodovi. Ilustracija

DA cjelovitim žitaricama  

Ugljikohidrati koje pojedemo sat do dva prije odlaska u krevet mogu pomoći u proizvodnji serotonina, melatonina i drugih neurotransmitera korisnih za dobar san.

Proizvodi od stopostotnih cjelovitih žitarica zdravi su zalogaj prije odlaska u krevet. S druge strane, trebali biste se kloniti orašastih plodova, jer što ih više jedete, veće su šanse za to da ćete se vrtjeti po krevetu.



Sok od paradajza. Ilustracija

NE kiselim namirnicama  

Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana kasno na večer. Uobičajeni je simptom žarenje u stražnjem dijelu grla, ili u prsima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava.

Uzrok mogu biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba maknuti s liste onih koji su dozvoljeni prije odlaska u krevet.


Omlet. Ilustracija

DA jajima  

Jaja su dobar izvor proteina, te su hrana koju vaš želudac brzo može preraditi. Dodaje kako bi kajgana mogla biti bolji izbor od kuhanih jaja. 


Treba izbjegavati alkohol. Ilustracija

NE alkoholu  

Alkohol ometa ritam spavanja, pa vrijedi ponoviti da ga nije dobro konzumirati prije kreveta. Naime, možda će i pomoći da zaspite, ali otežava dubok okrepljujući san. Ako imate problema sa spavanjem, trebali biste izbjegavati alkohol barem nekoliko sati prije odlaska u krevet. 

Ako se spremate piti, pobrinite se da to bude uz raniju večeru. Tako će se dobar dio alkohola preraditi do odlaska u krevet. 



Kivi. Ilustracija

DA kiviju  

Studija iz 2017. godine, provedena među ljudima koji se bore s nesanicom u Norveškoj, pokazala je da bi jedenje kivija prije odlaska u krevet moglo biti povezano s boljom kvalitetom sna. Kivi sadrži neke komponente antioksidanata, uključujuću serotonin, koje mogu dovesti do toga da zaspite brže i da se poboljša kvaliteta sna.

I jabuke i borovnice dobar su izvor ugljikohidrata koji također mogu biti kvalitetan i koristan obrok prije odlaska u krevet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.