SAVJETI Pravilan izbor namirnica

Kako da zadržite osjećaj sitosti

Želite li se zaštititi od prejedanja, pojedite malu salatu prije obroka

Zdravlje u kući
22.10.2019 20:45

Problem je vjerovatno u izboru glavnog obroka

Foto: Ilustracija

Ako se između obroka često borite s osjećajem gladi pa često posežete za grickalicama, problem je vjerovatno u izboru glavnog obroka.

Jedete manje

Moguće je da birate namirnice koje se brzo razgrađuju i brzo podižu nivo šećera u krvi, ali i dovode do brzog pada i ponovnog osjećaja gladi. Uz pravilan izbor namirnica to biste lako mogli riješiti.  

1. Salata - Želite li se zaštititi od prejedanja, pojedite manju porciju salate prije obroka. Samo šoljica ili dvije salate koja je poslužena kao predjelo potrebno je da do mozga stigne signal da dobivate potrebne kalorije i vrijedne nutrijente. Započinjanje obroka sa salatom je trik koji pomaže da nakon toga pojedete manje, a budete siti. Osim toga, salata će potaknuti probavu, jer vlakna iz povrća potiču peristaltiku crijeva. 

2. Voda ili povrtna juha - Popijte veliku čašu vode petnaestak minuta prije obroka ili između obroka kada osjetite glad. Često je u pozadini tog osjećaja zapravo žeđ koju ne prepoznajemo. Voda suzbija apetit, odnosno istraživanja pokazuju da ljudi koji popiju dvije čaše vode prije obroka unesu čak 75 do 90 kalorija manje tokom obroka u odnosu na one koji ne piju vodu.

Topla supa

I topla supa od povrća dobar je izbor za predjelo, jer će osigurati vrijedne nutrijente uz malo kalorija te dovesti do toga da želudac mozgu pošalje signale da ih dobivate i prije nego što ste ozbiljno počeli jesti.  

3. Jaja - Istraživanja su pokazala da jaje ili dva za doručak pomažu da se osjećate sitijima cijeli dan nego kad pojedete pecivo sa sirom ili salamom s istom količinom kalorija.

Bademi i sjemenke

Šaka badema je bogat izvor antioksidansa, vitamina E i magnezija, što pojačava osjećaj sitosti. No, sadrže visoki udio kalorija pa budite obazrivi. Osjećaj sitosti podupiru i lanene sjemenke, koje su dobar izvor vlakana i esencijalnih masnih kiselina. Daju energiju i pomažu da duže ostanete siti, a najbolje iz njih ćete iskoristiti ako ih prethodno sameljete prije dodatka jelu. I orašasti plodovi i sjemenke mogu se dodati u jogurt ili salatu. 

Komentari

NA VRH