VITAMINI / MINERALI

Ovo su znaci da vam nedostaje jod

Ako je kosa počela naglo opadati, a koža je postala suha, to bi mogli biti prvi signali da vam je organizam u deficitu sa jodom

Nedostatak joda ima veliki utjecaj na mozak. Ilustracija

Zdravlje u kući

22.10.2019

Hroničan nedostatak minerala, što se najčešće događa u ljetnom periodu, može uzrokovati pojavu glavobolje, umora, malaksalosti i brojne druge zdravstvene probleme.  

Da bismo to spriječili, najvažniji je piti dovoljno vode i ishrana zasnivati na bogatoj ponudi sezonskog povrća i voća. Bitno je to i kad je riječ o mineralima.

Među mineralima posebno mjesto pripada jodu. S obzirom na to da je odgovoran za većinu zbivanja u našem tijelu, njegov nedostatak dovodi do zastoja više procesa od kojih su neki ključni za zdravlje i izgled.

Osim štitne žlijezde, nedostatak joda ima veliki utjecaj na mozak, dojke, kožu i želudac. Tijelo šalje signale kada mu nedostaje ovaj ključni hranjivi element. Najuočljiviji su grčevi u mišićima.

Ako je kosa počela naglo opadati, a koža je postala suha, to bi mogao biti prvi signal da vam je organizam u deficitu sa jodom. Jer on regulira nivo hidriranosti kože, jača i regenerira folikule kose.

Ukoliko ste iznenada počeli dobijati i na težini, to ja ozbiljan znak kako bi trebalo potražiti pregled i savjet liječnika porodične medicine i utvrditi eventualni manjak joda.

Treba naglasiti da je nedostatak tečnosti, a samim tim i minerala, najizraženiji kod ljudi koji se intenzivnije bave fizičkom aktivnošću. Zato i za njih važi pravilo – jesti što više voća i povrća, dok joda ima i u morskim plodovima i algama, kao i u mineralnim vodama sa prirodno rastvorenim jodom.

Šta je još pokazatelj da imate problem s manjkom joda?

- Osjećate se umorno.

- Počeli ste zaboravljati.

- Depresivni ste i anksiozni.

- Otiče vam vrat.

- Srce sporije kuca.

- Ne uspijevate ostati u drugom stanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.