SAVJETI

Evo kako da ojačate svoj mozak

Ovaj proces doprinosi većem stvaranju materija koje hrane mozak i unapređuju kognitivne sposobnosti

Redovno vježbanje neurobika potiče stvaranje novih veza neurona i jača ih. Ilustracija

Zdravlje u kući

21.10.2019

Nije dovoljno da se rade samo vježbe za jačanje muskulature i redukciju viška kilograma, bitna je i rekreacija za mozak.

Pet čula

Kako aerobik doprinosi dobroj formi, tako neurobik oblikuje koncentraciju, rasuđivanje, prilagodljivost... 

Vježbe za mozak ili neurobik temelje se na uvjerenju da je promjena rutine u svakodnevnim aktivnostima važna za jačanje veza između moždanih ćelija. Ova vrsta treninga podrazumjeva atipične radnje koje aktiviraju svih pet čula vid, sluh, dodir, ukus i miris, kombiniranih s emotivnim doživljajem.

Redovno vježbanje neurobika potiče stvaranje novih veza neurona i jača ih. Ovaj proces doprinosi većem stvaranju materija koje hrane mozak i unapređuju kognitivne sposobnosti. Stručnjaci predlažu neke od najtipičnijh vježbi neurobika.

Ukoliko ste dešnjak, probajte s vremena na vrijeme da zube perete lijevom rukom ili obrnuto. Ova vježba aktivira nedominantnu hemisferu mozga i momentalno značajno širi površinske dijelove korteksa, kore velikog mozga. Povremeno i druge komplicirane radnje obavljajte nedominantnom rukom.

Vještina opažanja

Iako zvuči pomalo smiješno, korisno je nekada okrenuti ramove s porodičnim fotografijama, sat ili kalendar naopačke i pokušati se snaći u takvoj postavci. Kada se predmeti posmatraju dok su postavljeni normalno, vaša lijeva “verbalna” hemisfera mozga prelazi preko njih bez napora, automatski i ne zadržava pažnju. Kada su predmeti okrenuti naopako, aktivira se desna hemisfera mozga i stimulira se vještina opažanja.

Promjena navika

Ne pridržavajte se strogo jutarnje rutine, već je povremeno mijenjajte. Stručnjaci kažu da promjena navika povećava gustoću kore velikog mozga i unapređuje rad nervnog sistema.

Praktično, ova vježba podrazumijeva da ujutru promijenite TV kanal ili radiostanicu koju uvijek slušate nakon buđenja, promijenite redoslijed stavki koje obično obavljate ujutru, promijenite uobičajenu rutu kojom šetate, koristite alternativni prijevoz ili put do posla.

Zatvorite oči

Postoji mnogo aktivnosti koje svakodnevno obavljate, pokušajte jednu od njih da uradite zatvorenih očiju. Naprimjer, pokušajte da se istuširate ne otvarajući oči i dozvolite svojim rukama da bez pomoći očiju podese toplotu vode i jačinu mlaza. Neka vas sve vrijeme vode čulo dodira i memorija.

Drugačiji vikendi

Isplanirajte vikende, ali da svaki bude potpuno drugačiji od prethodnog. Jednom posjetite znamenitosti u gradu, sljedeći put otiđite na izlet u prirodu. Izaberite neku pozorišnu predstavu, a sljedeće sedmice krenite u kino ili na koncert.

Životni tempo

Pokušajte da promjenite životni tempo. Ako ste spori, postavite sebi zadatak da se ubrzate, a ako ste žustri, radite natenane. Promjena prirodnog tempa odličan je trening za koncentraciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.