SAVJETI Zdrava hrana

Evo kada ne treba koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim

Zdravlje u kući
20.10.2019 22:56

Maslinovo ulje ima jaku aromu

Foto: Ilustracija

Sama maslina sadrži brojne aktivne fitonutrijente poput polifenola i flavonoida koji imaju i protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.  

Ipak, postoje situacije kada ulje ovog ploda ne bi trebalo koristiti. Prije nego maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju.

Tvrdi se da je čak 80 posto italijanskih maslinovih ulja pomiješano s nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

Određeni stručnjaci za područje kulinarstva tvrde da svako maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne materije tokom zagrijavanja.

Nutricionistkinja Brižit benet (Bridget Bennett) kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u tom procesu.

Mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerovatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu.

Kako hrana na roštilju ne zahtijeva ulje, dobro je samo namazati rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotova, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

Postoje razni recepti u kojima se tvrdi kako se u određene prehrambene proizvode može dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca.

Mađutim, morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti okus jela, a definitivno ono nije za kolače.

Vjerovatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a često se ono može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni.

Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer ono može zatvoriti pore.

Komentari

NA VRH