UPALE

Evo šta je bolest medenog mjeseca

Kad se žena poslije seksa odmah pomokri, znatno smanjuje rizik od eventualne upale mokraćnog mjehura

Posebno oprezne trebaju biti žene koje su prošle menopauzu. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.10.2019

Većina žena zna koliko može biti neugodna upala mokraćnog mjehura. Oko 50 do 70 procenata njih oboli makar jednom u toku života. Riječ je o tome da bakterije dospiju u mokraćne putove pa dolazi do upale sluzokože što peče i boli prilikom mokrenja izazivajuči istovremeno stalni nagon za ispuštanjem mokraće koje u mjehuru ima malo ili nimalo. 

Često se to dešava prilikom seksa pa se ta vrsta upale mjehura u žargonu naziva cistitisom medenog mjeseca. Pošto je kod žena mokraćovod kratak pa stoga ni put do mokraćnog mjehura nije dug – tako prilikom penetracije bakterije bez problema stižu u mjehur.

Rizik takve upale moguće je smanjiti jednom vrlo jednostavnom metodom, kazala je u britanskom Guardianu ginekologinja Barb dePree. Ona ženama preporučuje – u okviru petnaest minuta nakon seksa – bez obzira da li je riječ o istospolnom, heteroseksualnom ili sa seksualnim igračkama – treba isprazniti mjehur.

- Penetrativni seks remeti prirodnu ravnotežu tijela pa se žene nakon toga trebaju obavezno pomokriti – kaže Barb dePree.

Posebno oprezne trebaju biti žene koje su prošle menopauzu. Jer nizak nivo estrogena u njihovom tijelu dovodi do toga da je svaku infekciju vrlo teško savladati.

Ni upotreba kondoma ne smanjuje rizik, kaže ginekologinja. A to se ne postiže ni takozvanim douchingom, dakle ispiranjem ili tuširanjem vagine nakon seksualnog odnosa. Naprotiv, taj način intimne njege čak i remeti prirodnu floru vagine pa se tako i povećava rizik od infekcije.

I žene i muškarci se nakon seksa često osjećaju „vlažno“ pa se tog osjećaja žele riješiti pranjem, zna to ova liječnica. Ali u ovom slučaju dovoljno je nježno očistiti vanjske dijelove spolnih organa, treba svakako izbjegavati trljanje jednako kao i agresivne sapune.

I na kraju napomena: Zabluda je kako se spolno prenosivih bolesti moguće riješiti pranjem poslije spolnog odnosa. U ovom slučaju pomaže jedino i samo – kondom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.