UPALE Šta žene trebaju znati

Evo šta je bolest medenog mjeseca

Kad se žena poslije seksa odmah pomokri, znatno smanjuje rizik od eventualne upale mokraćnog mjehura

Zdravlje u kući

Posebno oprezne trebaju biti žene koje su prošle menopauzu

Foto: Ilustracija


Većina žena zna koliko može biti neugodna upala mokraćnog mjehura. Oko 50 do 70 procenata njih oboli makar jednom u toku života. Riječ je o tome da bakterije dospiju u mokraćne putove pa dolazi do upale sluzokože što peče i boli prilikom mokrenja izazivajuči istovremeno stalni nagon za ispuštanjem mokraće koje u mjehuru ima malo ili nimalo. 

Često se to dešava prilikom seksa pa se ta vrsta upale mjehura u žargonu naziva cistitisom medenog mjeseca. Pošto je kod žena mokraćovod kratak pa stoga ni put do mokraćnog mjehura nije dug – tako prilikom penetracije bakterije bez problema stižu u mjehur.

Rizik takve upale moguće je smanjiti jednom vrlo jednostavnom metodom, kazala je u britanskom Guardianu ginekologinja Barb dePree. Ona ženama preporučuje – u okviru petnaest minuta nakon seksa – bez obzira da li je riječ o istospolnom, heteroseksualnom ili sa seksualnim igračkama – treba isprazniti mjehur.

- Penetrativni seks remeti prirodnu ravnotežu tijela pa se žene nakon toga trebaju obavezno pomokriti – kaže Barb dePree.

Posebno oprezne trebaju biti žene koje su prošle menopauzu. Jer nizak nivo estrogena u njihovom tijelu dovodi do toga da je svaku infekciju vrlo teško savladati.

Ni upotreba kondoma ne smanjuje rizik, kaže ginekologinja. A to se ne postiže ni takozvanim douchingom, dakle ispiranjem ili tuširanjem vagine nakon seksualnog odnosa. Naprotiv, taj način intimne njege čak i remeti prirodnu floru vagine pa se tako i povećava rizik od infekcije.

I žene i muškarci se nakon seksa često osjećaju „vlažno“ pa se tog osjećaja žele riješiti pranjem, zna to ova liječnica. Ali u ovom slučaju dovoljno je nježno očistiti vanjske dijelove spolnih organa, treba svakako izbjegavati trljanje jednako kao i agresivne sapune.

I na kraju napomena: Zabluda je kako se spolno prenosivih bolesti moguće riješiti pranjem poslije spolnog odnosa. U ovom slučaju pomaže jedino i samo – kondom.

Više o temi Bolest

PRETRAGE
Evo zašto se radi biopsija

Više o:

Bolest Žena Upale
NA VRH

Podijeli članak na