SAVJETI

Spasite kožu na vrijeme

Ekran mobitela je malo leglo bakterija pa, kad ga prislonite na lice, one se miješaju sa šminkom i masnoćom s kože

Svi žele imati najzdraviju kožu. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.10.2019

Svi žele imati najzdraviju i najljepšu kožu.

Micelarna voda

Međutim, kao prepreke nam na tom putu stoje vanjski i unutrašnji „agresori“, životne navike, pa čak i sami kozmetički proizvodi. Da biste imali najljepši ten, za to se ipak nekih stvari morate odreći. Ali, ne brinite, savjeti stručnjaka su praktički bezazleni. 

1. Skidanje make upa jakim hemikalijama - Mnogi proizvodi za skidanje make upa sadrže jake hemijske spojeve koji i predobro čiste kožu pa joj skinu i zaštitni pokrov masnoće. Nakon toga koža je suha i iziritirana. Najbolje je zato prati lice gelovima bez SLS-a ili koristiti micelarne vode.

2. Trčanje usred dana - Tokom podneva sunce je najjače, što znači da vam se i koža najviše oštećuje. Prebacite trčanje ili druge aktivnosti na otvorenom na jutro ili večer, a pritom pazite i da nosite dobar SPF, minimalno 30 ili, još bolje, 50.

3. Pričanje na mobitel - Ekran mobitela je malo leglo bakterija pa, kad ga prislonite na lice, one se miješaju sa šminkom i masnoćom s kože. Najbolje bi bilo da pričate sa slušalicama ili svako malo čistite ekran kakvim dezinfekcijskim sredstvom.

Pozitivne misli

4. Negativne misli - Vjerovali ili ne, nedavno je dokazano da su pozitivne misli u korelaciji sa sporijim starenjem kože. U starenju veliku ulogu igraju genetika i izlaganje suncu, ali po novome i pozitivno razmišljanje, održavanje pozitivnog stava i izbjegavanje stresa.   

5. Spavanje na boku - Gnječite li lice previše o jastuk, dobit ćete bore od jastuka. Naravno, ne odmah, ali s vremenom. Zato biste trebali spavati na leđima.

Agresivni piling

Korištenje agresivnih pilinga za lice vodi do stvaranja sitnih oštećenja na koži, pa tako i do upala i iritacija. 

Čistite li pretjerano kožu, uklanjate joj prirodne masnoće. Ilustracija

Pilinzi koje želite koristiti na dnevnoj bazi bi trebali biti ili ekstremno lagani mehanički pilinzi ili oni s manjim udjelom AHA i BHA kiselina za hemijski piling. Čistite li pretjerano kožu, uklanjate joj prirodne masnoće i tako dolazi do upala i pretjeranog maštenja.

Spavanje s make upom

Spavanje s make upom vas postaruje jer slobodni radikali koji se zalijepe za vaš make up tokom dana sada, tokom noći, mogu aktivno utjecati na stanje vaše kože. Operite lice prije spavanja i dobro ga nahranite kako bi ostala mladolika izgleda.

Vrat i dekolte

Vrat i dekolte su jednako bitni kao i lice jer ioni otkrivaju godine. Naime, posebno je bitno nanositi anti-age na ova područja jer inače će se dobar rezultat vidjeti na licu, a vrat i dekolte će biti suviše naborani. Jednako je s čišćenjem i zaštitom od sunca.  


Ne dirati akne

Kopkanje po aknama je jako loša stvar. Riskirate mrlje i ožiljke. Radije se trudite koristiti proizvode za uklanjanje akne i strpljivo čekajte ili posjetite dermatologa pa da ih se riješite na sterilan i ispravan način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.