HORMONI

Evo šta je pokazatelj dobrog zdravlja i vitalnosti kod muškaraca

Simptomi manjka ovog hormona su lako prepoznatljivi, ako se o njima razmišlja i dosta se lako mogu dokazati analizama iz krvi

Testosteron je vrlo bitan hormon i utiče na sve procese u muškom organizmu. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.10.2019

Pad testosterona remeti fizičko i mentalno zdravlje jačeg spola. Simptomi su uglavnom slabije izraženi nego kod žena, mada se poremećaj i kod njih može uspješno dijagnosticirati i liječiti.  

Blaga depresija, talasi vrućine, znojenje, gubitak mišićne mase i krtost kostiju nisu posljedice samo hormonalnog disbalansa kod žena, već se sve češće javljaju i kod muškaraca.

Na kongresu Evropske asocijacije za humanu reprodukciju, održanom u Beču, stučnjaci su istaknuli da je dobar nivo testosterona, naročito kod starijih muškaraca, pokazatelj dobrog opšteg zdravlja i vitalnosti.

Testosteron je vrlo bitan hormon i utiče na sve procese u muškom organizmu:

Pad testosterona potpuno remeti fizičku i mentalnu sposobnost muškarca. Ipak, za razliku od poremećaja hormonalnog statusa kod žena, klinička slika i simptomi su uglavnom slabije izraženi, odnosno prikriveniji.

Savremena medicina može efikasno reagirati na pad nivoa testosterona, kako u oblasi dijagnostike, tako i terapije. Doduše, ta ista savremena medicina još ne može sa sigurnošću utvrditi zašto do tog pada dolazi.

Zasada je poznato da pad testosterona vrlo često prati druge metaboličke poremećaje, prije svih poremećaj metabolizam masti. Vrlo često su ovi pacijenti i gojazni, mada ima muškaraca sa izraženim viškom kilograma kod kojih nema pada testosterona.

Srećom, simptomi su lako prepoznatljivi, ako se o njima razmišlja i dosta se lako mogu dokazati analizama iz krvi. Jedan od simptoma ili posljedica pada nivoa testosterona je i sterilitet.

Posljednjih godina napravljeni su vrlo značajni pomaci i u liječenju ovog poremećaja. Tome su najviše doprinijeli funkcionalni testovi spermatozoida i sjemene tečnosti.

Ti testovi omogućavaju precizno utvrđivanje uzroka pada nivoa testosterona i steriliteta. Problem je što su prilično skupi. Kad se utvrdi tačan uzrok, liječnik je u mogućnosti pacijentu propisati prave lijekove i tako povećati šansu za ostvarivanje potomstva.

Rezultati liječenja su tako dobri da može doći do spontanog začeća, a nekada veoma loš nalaz poprave u tolikoj mjeri da se može raditi inseminacija ili vantjelesna oplodnja.

Sve zavisi od stepena oštećenja koji je otkriven na spermatozoidima ili u samoj sjemenoj tečnosti. Sjemena tečnost je pravo čudo prirode. To je složeno organsko jedinjenje, koje sadrži više od 4.000 različitih proteina.

Takva složenost je najbolji pokazatelj kakav zadatak stoji istraživačima kada pokušavaju otkriti uzrok neplodnosti. Naime, poremećaj na nivou samo jednog proteina može biti uzrok neuspjeha u začeću.


Srećom, simptomi su lako prepoznatljivi. Ilustracija

Osim toga, uzrok može biti i genetske prirode, ali i stečene i da uzrokuje promjene u građi spermatozoida.

Upravo zato su ovi funkcionalni testovi dragocjeni, jer su značajna metoda za otkrivanje poremećaja. Naravno, nisu svemogući, još se usavršavaju, ali su za određene poremećaje već standardizirani.

Problem sa začećem imaju i oni muškarci kod kojih je nalaz spermograma uredan ili čak i savršen. No, kod pacijenata kod kojih je spermogram dobar, uglavnom se pokaže da problem postoji u samoj građi spermatozoida, što se danas uspješno sanira primjenom odgovarajućih enzimskih lijekova.

Loše pokretni spermatozoidi, poremećaji njihove građe ili funkcije sjemene tečnosti uspješno se otkrivaju postojećim testovima. Ipak, liječnik u svakom slučaju prvo sagledava opće zdravlje pacijenta.

Sprovedene su brojne studije koje su pokazale kako muškarci koji pate od neplodnosti imaju još neki zdravstveni problem. Obično mogu imati povišen krvni pritisak, debeli su, pate od bolesti srca, imaju poremećen nivo šećera u krvi, rade neki posao koji iziskuje dosta sjedenja, nedovoljno su fizički aktivni, puše...

Dakle, svi bi oni trebali liječiti bolesti koje već imaju, trebali bi promijeniti, odnosno popraviti, svoje živoptne navike pa bi automatski bili izliječeni i od neplodnosti.

Ipak je za porast broja muškaraca koji se suočavaju sa neplodnošću najodgovorniji savremeni način života koji podrazumijeva hranu prepunu aditiva, toksične supstance iz plastike i kozmetike, kao i zagađenje zraka i zemljišta teškim metalima.

Vrijednost po kojoj se ocjenjuje plodnost muškarca danas je niža nego što je bila prije nekoliko decenija. Ranije se smatralo da organizam ne stvara dovoljno spolnih ćelija ako u jednom mililitru sjemene tečnosti ima manje od 20 miliona spermatozoida.

Danas se ova dijagnoza, koja se stručno naziva oligospermija, postavlja kod muškaraca u čijoj spermi ima manje od 15 miliona spermatozoida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.