ORDINACIJA

Evo šta je i je li opasan crveni pečat na koži

Ne prelazi s jedne osobe na drugu, nije infektivna

Naraste do veličine kovanog novca. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić

18.10.2019

Pityriasis rosea Gibert, tzv. pitirijaza, bolest je koja se najčešće javlja u jesen pa se još naziva i jesenja bolest, mada se može javiti i u drugim godišnjim dobima. Dugo vremena se nije znalo šta izaziva ovu bolest kože. No, najnovija istraživanja pokazala su da bolest izaziva virus iz grupe herpes simpleks.

Bez tegoba

Mada bolest izgleda vrlo ozbiljno, ne pravi nikakve zdravstvene probleme. Ono što je naročito važno naglasiti, ne prelazi sa jedne osobe na drugu, dakle nije infektivna. 

Prva promjena koja se javlja na koži je crvena mrljica, koja se polagano povećava do veličine kovanog novca.


Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić. Avaz

Centar promjene, kako ona raste, postepeno blijedi, na površini se javlja sitno, brašnasto ljuštenje, naročito izraženo prema rubovima promjene.


quote
<p>&nbsp;Promjene&nbsp;<span style="background-color: initial;">na koži mažu se sredstvima koja suše kožu, najčešće mješavinom talk cink pudera, jer Pityriasis rosea ne podnosi vodu</span></p>

Može da bude lokalizirana na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće na koži trupa. Ako je lokalizirana na nekom dijelu kože koji nije dostupan vidnom polju oka, često prođe nezapaženo, jer ne pričinjava nikakve subjektivne tegobe. Tri sedmice nakon pojave prvog crvenog pečata, na koži se javlja na stotine sličnih promjena. Ni u ovoj, drugoj fazi razvoja bolesti, nema općih poremećaja zdravlja.

Voda i sapun

Od subjektivnih tegoba mogu biti prisutni svrbež, žarenje ili pečenje. Promjene na koži traju tridesetak dana, a onda nestaju. Komplikacije bolesti najčešće nastaju kao posljedica iritacije kože vodom i sapunom. Mada se ova bolest obično ne javlja na koži lica, na koži potkoljenica i podlaktica, iritirana vodom i sapunom, može se proširiti i na navedene dijelove.  

Kad se bolest tako proširi, treba duže vremena da se smiri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.