SAVJETI Iskoristite sezonu i konzumirajte je što više

Tikva je čuvar zdravlja

Meso i sjemenke tikve bogati su magnezijem, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba

Zdravlje u kući

Tikve su i dobar izvor vlakana pa učinkovito čiste tijelo od toksina

Foto: Ilustracija


Iskoristite sezonu i što više jedite tikvu. Odlična je i za muškarce, žene i djecu, jer čuva zdravlje i kože i prostate i čisti od toksina. Tikve su bogate antioksidansima, što znači da djeluju protuupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje zglobova, organa, kod povreda mekog tkiva, a pomažu i u nošenju sa stresom.

Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže, čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakta, a visok nivo vitamina C jača imunitet i potječu proizvodnju kolagena zbog čega je odlična za kožui čini je blistavom i elastičnijom. 

Tikve su i dobar izvor vlakana pa učinkovito čiste tijelo od toksina i pomažu da funkcionira kako treba. Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti. 

Sjemenke tikve bogate su proteinima i masnim kiselinama, koje pomažu u reguliranju nivoa holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućavaju zdrav izgled kože. Meso i sjemenke tikve bogati su magnezijem, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba. 

Ulje iz sjemenki tikve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati. 

Više o temi Tikva

ZDRAVLJE
Šaka košpica protiv devet boljki
ZDRAVLJE
Tikva za imunitet i vitak stas
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na