PROBLEMI

Spasite se bolova u vratu

Najčešći uzrok je istegnuće vratnog mišića ili mekog tkiva koje ga okružuje

Najčešći uzrok ukočenog vrata jeste istegnuće vratnog mišića. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.10.2019

Ukočenost vrata jedna je od češćih pritužbi u općoj populaciji, pogotovo u današnje vrijeme kada većinu vremenu ljudi provode u uredu nepravilno sjedeći za računarom ili tipkajući pognute glave nad mobitelom.

Nepravilno držanje

Tipični simptomi na koje se pacijenti žale jesu bol u vratu kojem je nerijetko pridružen bol u ramenima ili ruci te ograničen opseg pokreta i nemogućnosti okretanja glave na jednu stranu. 

Najčešći uzrok ukočenog vrata jeste istegnuće vratnog mišića ili mekog tkiva koje ga okružuje. To se može dogoditi zbog spavanja s glavom u neprirodnom položaju, naglih trzaja, ponavljajućeg okretanja glave na istu stranu, pognutosti i nepravilnog držanja dok se sjedi za stolom i stresa ili anksioznosti.

Otkriti uzrok

Simptomi ukočenosti vrata variraju u intenzitetu, od blage neugode do vrlo bolne, probadajuće i ograničavajuće boli.  

Najprije se otkrije uzrok te se pristupa terapiji koja je najčešće mirovanje i uzimanje ibuprofena prema potrebi te stavljanje hladnih ili toplih obloga na područje bola.

Ako je uzrok ukočenosti vrata bila trauma, potrebno je imobilizirati vrat na kraće vrijeme. Moguća je fizikalna terapija ili operacija ako je problem u vratnoj kralješnici i ne preostaje nijedan drugi konzervativni pristup.

Djeca i ukočenost

Kod djece ovo stanje nije toliko učestalo te je potrebno obratiti pažnju kada se pojavi, jer može ukazivati na uzroke kojima je potrebno hitno zbrinjavanje. Najčešće se radi o traumatskim povredama vrata, potom infekcijama.


Znakovi meningitisa

Od ostalih mogućih uzroka ukočenosti vrata najbitnije je prepoznati znakove meningitisa i hitno se javiti ljekaru. Stručnjaci upozoravaju na nemogućnost spuštanja brade na prsa, visoku tjelesnu temperaturu te fotofobiju (nepodnošenje svjetla).


Kako spavati

Kako bi se izbjegle tegobe s vratom tokom spavanja, preporuke stručnjaka su da obratite pažnju na poziciju u kojoj spavate. Oni preporučuju da spavate na boku ili leđima, ne na trbuhu, na čvrstom madracu bez jastuka ili s jastukom ergonomski prilagođenim vratu te nemojte okretati glavu dok ste u krevetu.

Potrebna masaža

Jednom kada ste otkrili gdje vas tačno boli vrat, čvrsto, ali ne snažno, počnite masirati. Masirajte prema gore i prema dolje, dakle u smjeru glave i ramena. Loptica za tenis ili neki drugi sličan objek idealni su za ovaj tip masaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.