VITAMINI / MINERALI Simptomi koji pokazuju deficit

Evo šta vam nedostaje organizmu

U zavisnosti od toga koje supstance nema u dovoljnoj mjeri, tijelo šalje specifične znake

Zdravlje u kući
14.10.2019 14:07

Tijelo šalje specifične znake

Foto: Ilustracija

Nedostatak vitamina i minerala sprečava pravilno funkcioniranje organizma. Zbog toga nastaju simptomi koji pokazuju deficit konkretne hranjive materije. U zavisnosti od toga koje supstance nema u dovoljnoj mjeri, tijelo šalje specifične znake. 

Da bi se ovaj poremećaj riješio, najbitnija je raznovrsna i pravilna ishrana. Međutim, ako su simptomi izraženi i ne prolaze s promjenom prehrambenih navika, neophodni su savjet ljekara i, po potrebi, nadoknada u obliku tableta ili dodataka ishrani.

- Vitamin A - nedostatak uzrokuje suhoću očiju, noćno slhepilo, perut i česte proljevaste stolice. Da biste ga nadoknadili, jedite mrkvu, tikvu, tunu i batat krompir.

- Vitamin C - na deficit ovog vitamina ukazuju slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa. Nadoknadite ga iz limuna, grejpfruta, naranči, svježe paprike...

- Vitamina D - dugotrajan nedostatak ove hranjive materije utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave slične aknama na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Jedite više ribe, orašastih plodova, jaja i mliječnih proizvoda.

- Vitamin B - kada organizam ne dobija dovoljno ovog vitamina javit će se ispucale usne, problem sa kosom poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo kože... Najviše ga ima u mahunarkama, mesu, jajima...

- Kalcij, kalij i magnezij - ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, vjerovatno vam nedostaju minerali. Da biste ovaj problem riješili, u ishranu treba uvesti banane, paradajz, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput špinata i kelja.

- Željezo - manjak ovog minerala manifestira se bljedilom, vrtoglavicama, stalnim osjećajem hladnoće i otežanim disanjem. Na trpezu dodajte više ribe, konjskog mesa, svježeg zelenog povrća, orašaste plodove...

Komentari

NA VRH