ISTRAŽIVANJA

Ispravite ove zablude o higijeni

Antibakterijski sapuni sadrže hemikaliju zvanu triklosan

Najkritičnija je kuhinja. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.10.2019

Stara izreka govori da je čistoća pola zdravlja. Čini se da je to mnogo teže postići nego što se do sada mislilo. Zapravo, mnogo toga radite posve pogrešno. Antibakterijski sapuni sadrže hemikaliju zvanu triklosan.

Pranje veša

Dokazano je testovima na životinjama da ta iznimno opasna hemikalija mijenja nivo hormona u tijelu. Hemikalija se nalazi u 75 posto antibakterijskih sapuna i nekim pastama za zube. U svakom slučaju, antibakterijski nije ništa bolji od običnih sapuna. 

Pranje veša povećava mogućnost da se ono zaprlja bakterijom E. koli ili izmetom.

Profesor mikrobiologije iz Arizone Čarls Gerba (Charles) istraživanjem je zaključio da gomila donjeg veša u veš-mašini može prenijeti oko 100 miliona bakterija E. koli i raspršiti je po vodi.

Broj bakterija

Kako bi se problem što efikasnije riješio, preporučuje se prati donje rublje na što višoj temperaturi i odmah potom staviti u sušilicu, s obzirom na to da se bakterija razmnožava na vlažnim područjima. Ipak, problem nije do kraja rješiv. 

Iako ste mislili da je kupatilo najprljavije mjesto u vašem domu, to nije tačno. Najkritičnija je kuhinja, gdje veliki broj bakterija živi već u odvodu sudopera. Stručnjaci s Harvarda tvrde da je umivaonik prljaviji od WC školjke.

Aparatić za zube

Istraživači sa stomatološkog instituta UCL zaključili su da 67 posto testiranih aparatića za zube ima na sebi bakterije. Oko 50 posto njih sadrži i MRSA-u, bakteriju koja može dovesti do opasnih infekcija. Aparatići koji se ne održavaju ispravno, mogu dovesti do razvoja vrlo štetnih bakterija. Ovaj problem lako je rješiv, jednostavno se konsultirajte sa svojim stomatologom o pravilnom održavanju, i sve će biti u redu.


Papirnati ručnici

Doktor Rodni Li Tompson (Rodney Lee Thompson), epidemiolog na klinici „Mayo“, zaključio je nakon brojnih studija da su papirnati ručnici bolji od sušilica za ruke. Osim toga, štede energiju. Papirnati ručnici najčistiji su jer šire najmanje bakterija.

Pet sekundi

Zaboravite pravo pet sekundi kada su vaša djeca u pitanju. Ako vašem mališanu hrana padne na pod, iste sekunde na nju se zalijepi 99 posto bakterija s poda. Ipak, na neke vrste  hrane određene bakterije sporije se lijepe. Hrana koja sadrži više soli i šećera teže privlači bakterije.

Čišćenje pupka

Naučnici su tokom nedavnog istraživanja otkrili 2.368 vrsta bakterija koje stanuju u pupcima ljudi. Od toga, 1.458 bakterija, tvrde naučnici, potpuno su nove za nauku. Zbog toga savjetuju često čišćenje pupka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.