ZDRAVLJE

Zašto je vitamin B12 toliko važan

Neophodan je za zdravo funkcioniranje nervnog sistema, za pravilno formuliranje krvnih zrnaca, bolju produkciju energije, brži metabolizam...

Vitamin B12 dobivamo iz proizvoda životinjskog porijekla. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.10.2019

Vitamin B12 dobivamo iz proizvoda životinjskog porijekla, a veoma je važan i neophodan za zdravo funkcioniranje nervnog sistema, za pravilno formuliranje krvnih zrnaca, bolju produkciju energije, brži metabolizam te za duži životni vijek ćelija.

Prenošenje kisika

Još se naziva kobalamin, topiv je u vodi, a prirodno je prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Njegova ključna uloga je da nas štiti od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, odnosno da osigura dovoljno crvenih krvnih zrnaca, koja će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu. 

Vitamin B12 potiče i zdravu funkciju nerava, a neka istraživanja povezuju ovaj vitamin sa manjim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i neplodnosti. Prema preporukama američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, kroz hranu ili suplemente trebali bismo unijeti 2,4 miligrama vitamina B12 dnevno.

Nedostatak ovog vitamina organizam jasno pokazuje, a simptomi su često snažno izraženi. Jedan od ranih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. Kad nivo B12 postane prenizak, tijelo ne može proizvoditi crvena krvna zrnca, potrebna za isporuku kisika kroz tijelo, a rezultat je klasična anemija, koju prate iscrpljenost i umor.


Nervni impulsi

Nervi koji od mozga pa preko kičmene moždine vode do ruku i nogu, dio su nervnog sistema koji je obložen masnom bijelom supstancom, poznatom kao mijelin. Ne samo da izolira i štiti nerve nego mijelin i ubrzava nervne impulse, što omogućava da u rukama i nogama imamo bolji osjećaj.  

Organizmu je za proizvodnju mijelina neophodan vitamin B12, a ako ga nema dovoljno, mijelin se počinje razgrađivati, a impulsni nervi više ne mogu putovati toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama. To je jasan znak da se za pomoć obratite ljekaru.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.