SAVJETI Posvetite se sebi i svom zdravlju

Neka vam godine ne budu opterećenje

Osim posla i ostvarivanja karijere, tu je najčešće i dolazak prinove u porodicu

Zdravlje u kući
12.10.2019 09:24

Tridesete su ključne za emocionalno i fizičko zdravlje

Foto: Ilustracija

Tridesete često donose stres i godine su prepune obaveza.

Drugi plan

Osim posla i ostvarivanja karijere, tu je najčešće i dolazak prinove u porodicu. Raspored je pretrpan pa mnogi često zbog nedostatka vremena zapostavljaju svoje zdravlje, a to se posebno odnosi na nezdravu prehranu i nedostatak vježbanja. 

Usklađivanje posla, karijere, porodice, djece i finansija je stresno, a opuštanje i zdravlje često padaju u drugi plan. Bez obzira na to, tridesete su ključne za emocionalno i fizičko zdravlje. Iako u tim godinama mnogi prednost daju svima drugima oko sebe, ne zapostavljajte se. S malo truda i organizacije možete postići ravnotežu. 

Usred vrtloga posla i odgovornosti, mnogi zapostavljaju san kako bi stvorili dodatno vrijeme za izvršavanje svojih obaveza. Tako samo možete stvoriti kontraefekt i biti manje produktivni. Idite spavati u približno isto vrijeme i osigurajte sebi minimalno sedam sati sna. Pazite i na prehranu prije spavanja pa nastojte izbjegavati alkohol, kafu i masnu hranu. 

Kvalitet života

Također, metabolizam je sporiji nego u dvadesetima i treba više obratiti pažnje na prehranu. To ne znači da morate težiti tijelu koje ste imali kao mlađi, već tome da se osjećate dobro u svojoj koži. Pratite težinu i nemojte dozvoliti da vam se kile neprimjetno primaju. 

Vagajte se redovno, zadajte sebi okviran plan i vrijeme prehrane te se krećite koliko god je moguće. Prekomjerna težina i pretilost tihi su ubice koji mogu negativno utjecati na vaše tijelo i smanjiti kvalitet života.

Važna je komunikacija

Za održavanje zdravog načina života, osim fizičke, važna je i mentalna ravnoteža. Više je načina da se postigne mentalna stabilnost, a jedna od njih je komunikacija. Riječima izražavajte svoje ideje i misli. Nemojte ih potiskivati, jer je to put prema narušavanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Ne odgađajte preglede

Stres zbog ubrzanog života loše utječe na zdravlje. Bolesti je mnogo, a najvažnija je prevencija. Redovni sistematski i ljekarski pregledi mogu vam spasiti život. Posebno je važno znati historiju bolesti u porodici kako biste obratili pažnju na moguće pojave takvih bolesti i spriječili ih. 

Jedite zdravo

Vaše tijelo nije kao nekad i sve teže vam pada nezdrava i masna hrana. Sada su vam potrebni vitamini, zdrave masnoće i zdravi ugljikohidrati. Osigurajte sebi dovoljan unos vlakana putem voća i povrća.

Organizirajte vrijeme 

  Nedostatak vremena glavni je uzrok stresa i pretilosti. Previše je obaveza, a premalo vremena, što dovodi do povećane količine stresa, koji guši i umara. Napišite dnevni raspored i napravite procjenu. Potrudite se ostvariti svoje ciljeve.

Komentari

NA VRH