SAVJETI

Kako jesti manje, a zdravije

Voće i povrće koje najčešće koristite, operite, izrežite, spakujte u plastične kesice i ostavite u zamrzivač

Umjesto iz potrebe, često posežemo iz navike. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.10.2019

Većina stvari koje radimo tokom dana, uvjetovana je automatskim djelovanjem i nesvjesnim navikama. Tako je i s ishranom pa za namirnicama, umjesto iz potrebe, često posežemo iz navike. No, uz nekoliko trikova, i to već u kuhinji, prilikom pripremanja jela, možete se hraniti zdravije i jesti umjerenije količine. 


Orašasti plodovi

Držite voće i povrće nadohvat ruke - Operite, izrežite i ostavite u plastične kutije u frižideru: grožđe, dinju, kivi, jagode, mrkvu, paprike, celer i druge namirnice i stavite ih u frižider tako da su prvo što možete dohvatiti – umjesto čipsa ili keksa, kad vam padne na pamet da morate nešto grickati. 

Pripremite salatu unaprijed - Dobro je prije ili uz ručak pojesti porciju salate, ali mnogi ili nemaju vremena ili im je mrsko da je svakog dana pripremaju. Zato početkom sedmice pripremite sav materijal za salatu i ostavite ga u frižider i samo izvadite porciju prije jela. No, ulje, sirće i začine dodajte tek kad iznesete salatu na sto.

Pripremite pakovanja grickalica - U plastične kesice izmjerite od 30 do 50 grama badema, lješnika, oraha, ili mješavine raznih orašastih plodova i suhog voća. Tako ćete, umjesto kese pune čipsa, imati pri ruci porciju zdravih grickalica.

Zamrznite voće i povrće - Kupite voće i povrće koje najčešće koristite, operite, izrežite, spakujte u plastične kesice i ostavite u zamrzivač. Tako će vam uvijek biti pri ruci i spremno za upotrebu kad pravite smuti, voćni jogurt, špagete, supe ili omlet.

Manje posude

Ako ste ujutro u žurbi, pripremite jedan dan veću količinu smutija, spakujte ga u kesice i zamrznite. Ujutro samo naspite sadržaj kesice u blender, sameljite i imate spreman smuti za dvije minute. 

Kakvo posuđe koristiti - Istraživanja su pokazala da ćemo, ukoliko jedemo iz manjih posuda, kao i iz onih koje su u kontrasnoj boji s namirnicama na tanjiru, jesti manje. To je još jedan način da prevarite mozak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.