DILEME Izazvao pravu raspravu na popularnoj stranici Reddit

Evo kako je prošao jedan otac koji je želio motivirati kćerku da izgubi kilograme

Kako je objasnio, njegova kćerka ima 22 godine i trenutno zbog odlaska na fakultet živi u drugom gradu

Z. K. / Avaz.ba
10.10.2019 16:59

Naveo je da je plaća 15 dolara po svakom satu provedenom u teretani

Foto: Daily Mail

Za većinu roditelja prirodno je nastaviti se brinuti oko nezdravih navika njihove djece, čak i kad ona odsele iz roditeljskog doma. No, jedan tata je na popularnoj stranici Reddit izazvao pravu raspravu nakon što je priznao da planira plaćati kćerki da vježba.

- Sve sam više zabrinut zbog težine moje kćerke. To je prestalo biti samo estetski problem i iskreno se brinem za njeno zdravlje - napisao je zabrinuti tata.

Kako je objasnio, njegova kćerka ima 22 godine i trenutno zbog odlaska na fakultet živi u drugom gradu.

- Naš dogovor je da plaćam njenu školarinu i stanarinu, a ona ima honorarni posao kojim pokriva trošak za namirnice, račune za komunalne usluge itd. - napisao je te dodao kako njegova kćerka želi zarađivati više kako bi imala dodatni novac za odjeću i slične stvari.

Priznao je i da je već razgovarao s njom o prekomjernoj težini te mu je ona rekla kako zbog brojnih drugih obaveza, posla i školovanja nema vremena za odlaske u teretanu.

- Predložio sam da ću joj, ako krene odlaziti u teretanu, početi davati dodatni novac - objasnio je te dodao kako bi tako njegova kćerka trebala manje raditi pa bi imala više vremena za vježbanje i brigu o svom zdravlju. Nada se da bi je to napokon motiviralo.

Naveo je da je plaća 15 dolara po svakom satu provedenom u teretani te je nije želio plaćati po izgubljenim kilograma jer strahuje da će je to dovesti do nezdravih prehrambenih navika.

Međutim, njegova supruga se ne slaže s njegovim potezom pa je odlučio provjeriti što drugi ljudi misle. Ipak, nije očekivao da će njegova objava izazvati raspravu u koju će se uključiti više od hiljadu ljudi. Iako većina ne misli da je napravio katastrofalnu pogrešku i da je podbacio kao roditelj, uglavnom se slažu da bi trebao pronaći drugačiji način motivacije.

- Moja mama je provela posljednjih 10 godina pokušavajući kontrolirati moju težinu podmićivanjem, plaćanjem privatnih trenera i na mnoge druge načine - piše u jednom od anonimnih komentara.

Autor priznaje kako je njegova mama time postigla samo da se još više udalje jedno od drugoga.

- Puno pametnije bi ti bilo da svoj novac potrošiš na nutricionistu koji će savjetovati tvoju kćerku o zdravim prehrambenim navikama - poručio mu je drugi.

Ipak, bilo je i onih koji su podržali njegov postupak.

- Većina roditelja to rješava puno drugačije, bilo da prisiljavaju odraslu djecu na dijetu ili ih maltretiraju da izgube kilograme. Ovo zvuči kao idealna alternativa - stoji u jednom od komentara.

Komentari

NA VRH