SAVJETI Živite kvalitetnije i zdravije

Kako spriječiti moždani udar

Smanjite unos namirnica s visokim udjelom masti i holesterola

Zdravlje u kući

U dnevnu prehranu uvrstite više voća i povrća

Foto: Ilustracija


Postoji mnogo faktora koji mogu uzrokovati srčani udar, ali jedan od onih na koje donekle možete utjecati jeste pravilna i uravnotežena prehrana.

Visoki rizik

Loše prehrambene navike mogu dovesti i do visokog rizika od moždanog udara, tvrde stručnjaci. 

Kako biste živjeli kvalitetnije i zdravije te umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udjelom masti i holesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane.

U dnevnu prehranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima te cjelovite žitarice. 

1. Grah i grašak - Dobar su izvor bjelančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska, koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udio folne kiseline, koja je dobra u zaštiti mozga. 

2. Orašasti plodovi i sjemenke - Još jedan odličan izvor folne kiseline su sjemenke i orašasti plodovi.

 Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i zobenim pahuljicama. Slobodno pospite malo sjemenki i po salati. Bademi, orasi, lanene sjemenke, čija sjemenke, suncokretovo i sezamovo sjeme bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.

Dvije porcije

3. Riba - Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovdje ističu losos, tuna, srdele i skuša. Preporučuju se dvije porcije ribe sedmično po 140 grama. 

Cjelovite žitarice

Zob, smeđa riža, ječam, proso, kvinoja, samo su neke cjelovite žitarice koje biste trebali uključiti u svoju prehranu ako želite znatno smanjiti rizik od moždanog udara.

Dobro je jesti i tjesteninu od cjelovite pšenice. Na osnovu brojnih studija, dijeta bogata cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 posto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. 

Kalij i magnezij

Kalij pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a on je jedan od faktora rizika od moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalija, možete ga dobiti i iz špinata, avokada te slatkog krompira. Vaša se redovna prehrana, također, treba sastojati od hrane koja sadrži dobre količine magnezija, jer upravo taj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi.

Dobri bijeli luk

Bijeli luk ima različita ljekovita svojstva. Jedno od njih je to što smanjuje krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i snižava holesterol u krvi. Također se koristi i kod srčanih oboljenja.

Crna čokolada

Crna čokolada ima pozitivan učinak na krvožilni sistem. Ona aktivira dio vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu hemikaliju u mozgu. Taj dio mozga omogućava učenje i pamćenje, a pomaže zadržati vaš mozak u formi.

Više o temi Moždani udar

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na