ORDINACIJA

Šta je sindrom smrznutog ramena

Ovo bolno stanje pogađa oko 5 posto populacije

Češće se javlja kod žena. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

9.10.2019

Sindrom smrznutog ramena, također poznat pod nazivom adhezivni kapsulitis, predstavlja stanje koje se manifestira ukočenošću i bolovima u ramenu. Ovo bolno stanje pogađa oko 5 posto populacije. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Sindrom smrznutog ramena se razvija polako i u tri faze. 


Tri faze

Faza sleđivanja (freezing) - svako kretanje ramena uzrokuje bol, a raspon pokretljivosti ramena postaje ograničen. Ova faza može trajati od 6 do 9 mjeseci. 

Faza zamrzavanja (frozen) - tokom ove faze bol se počinje smanjivati, ali se povećava ograničenje pokretljivosti. Faza može trajati od 4 do 12 mjeseci.

Faza odmrzavanja - u ovoj fazi se poboljšava pokretljivost i stanje se polako vraća u normalu. Ova faza može trajati od 6 mjeseci do 2 godine.

Dr. Edin Buljugić. Avaz

Simptomi sindroma smrznutog ramena su bol, krutost i ograničena funkcija glenohumeralnog zgloba. Navedeni simptomi imaju negativan utjecaj na cijeli gornji ekstremitet. Pacijenti obično opisuju da je početak bolova u ramenu praćen i gubitkom kretanja, naročito fleksije (savijanja), abdukcije (odmicanja) i vanjske rotacije. Neki pacijenti opisuju da im se bol pogoršava tokom noći ometajući im san.

Dijagnoza se u osnovi temelji na anamnezi, fizikalnom pregledu, funkcionalnim testovima i ultrazvučnom dijagnostikom. Dijagnoza se uglavnom vrši posmatranjem kretanja ramena. Fokus liječenja je kontrolirati bol te vratiti snagu i pokretljivost.

Konzervativni tretman

Nesteroidalni antiimflamatorni lijekovi se propisuju za smanjenje bola, otoka i upale. Konzervativni tretman uključuje i fizikalnu terapiju, koja se uglavnom fokusira na edukaciju pacijenata, kontrolu bolova, raspon pokretljivosti, jačanje i istezanje mišića. 

quote
<p>Brojna istraživanja su pokazala kako i radiofrekventna terapija ima pozitivne učinke u terapiji smrznutog ramena. </p>

Od fizikalnih procedura se primjenjuju: elektroterapija (interferentne struje, tens), ultrazvuk, laser, kratkovalna dijatermija.

Rana faza liječenja

U ranim fazama liječenja preporučuju se pasivne vježbe za povećanje obima pokreta. Od vježbi se preporučuju tzv. prendularne vježbe te vježbe u suspenziji. Nakon smirivanja simptoma, polako se uvode vježbe jačanja, i to izometrične vježbe, a u kasnijoj fazi se uvode i koncentrične vježbe. Vježbe su neizbježne u prevenciji kontraktura (ograničenih pokreta) koje su česta pojava u navedenoj dijagnozi ukoliko se bolest ne liječi. Hirurško liječenje sindroma smrznutog ramena treba uzeti u obzir tek nakon što se konzervativno liječenje dokazano neučinkovitim.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.