ISTRAŽIVANJA

Znate li zašto treba jesti kisele krastavce?

Proces fermentacije potiče stvaranje dobrih bakterija i uklanjanje onih loših

Fermentirana hrana. Ilustracija

Zdravlje u kući

9.10.2019

Fermentirana hrana poput kiselih krastavaca ili kiselog kupusa prepuna je probiotika koji potiču zdravlje crijeva, dokazala su istraživanja. Iako većina ljudi ne smatra da je ukiseljeni krastavac zdrava hrana, on zapravo može imati mnogo više koristi za zdravlje nego što se misli. 

Kultivirano povrće poput kiselih krastavaca dobiva se postupkom fermentacije, a priprema se s otopinom soli, vode, octa (i šećera, što je opcionalno). Osim što hranu čuva od kvarenja, fermentacija, također, stvara probiotske bakterije kao nusprodukt postupka, koji su vrlo korisni za diverzifikaciju flore crijeva i poboljšanje zdravlja na brojne načine.

Istraživanja pokazuju da probiotici mogu imati utjecaja na čišću kožu, bolje imunološko djelovanje, povećati zdravlje probavnog sistema i čak smanjiti depresiju.

Proces fermentacije potiče stvaranje dobrih bakterija i uklanjanje onih loših. Ovo su samo neke od dobrobiti ukiseljenih krastavaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.