ISTRAŽIVANJA

Oprez sa prirodnim šećerima

Fruktoza se, inače, dodaje hrani umjesto bijelog šećera

Velika količina fruktoze može naškodi i jetri. Ilustracija

Zdravlje u kući

9.10.2019

Prirodni šećeri iz voća nisu u potpunosti neškodljivi, kako se obično misli. Dobro poznata fruktoza povezuje se s bolestima srca i bubrega, demencijom, hipertenzijom, pa čak i karcinomom, istaknuli su naučnici s Univerziteta Bandor iz Velsa.

Fruktoza se, inače, dodaje hrani umjesto bijelog šećera. Najnovija istraživanja pokazuju i da veće količine prirodnih sokova potpomažu razvoj karcinoma debelog crijeva.

Ogromna količina šećera u čaši svježeg soka, ako se nekontrolirano konzumira, može dovesti do gojaznosti, zbog čega se ne preporučuje više od 150 mililitara dnevno. Velika količina fruktoze može, također, naškodi i jetri, jer je preopterećuje. Prirodni šećer povezuje se i s nakupljanjem proteina beta-amiloida u mozgu, koji se smatraju odgovornim za nastanak Alzheimerove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.