ORDINACIJA

Spriječite neugodan zadah iz usta čišćenjem jezika

Preporučuje se ispiranje usta antisepticima

Preporučuje se grgljanje dva puta na dan tokom jedne minute. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

7.10.2019

U terapiji oralne halitoze najvažnije je čišćenje jezika strugačem ili četkanje tvrdom četkicom natopljenom u antiseptik dva puta na dan po pet zamaha, s tim da se obrati pažnja na stražnji dio jezika, jer se tamo nalazi najviše naslaga.

Duža primjena

Ustanovljeno je da zubne paste koje sadrže triklosan, sodu bikarbonu i eterična ulja znatno smanjuju oralnu halitozu. 

Uz prije opisane mjere mehaničkog čišćenja jezika preporučuje se ispiranje usta antisepticima, jer je ustanovljeno da te otopine na bazi oktenidin hidrohlorida, hlorheksidina, triklosana, cetil piridina, esencijalnih ulja, vodikovog peroksida, hlordioksida, cink hlorida i laktata pomažu u borbi protiv halitoze.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Winkel i sur., kao i Roldan i sur., testirali su Halitu (hlorheksidin, cetilpiridin i cink laktat) i ustanovili znatno smanjenje halitoze nakon njenog korištenja. Isti autori preporučuju grgljanje Halitom dva puta na dan tokom jedne minute kako bi tekućina dosegnula stražnje dijelove jezika koji su ujedno i najkritičniji za nastanak halitoze.


quote
<p>U najnovijem<span style="background-color: initial;">&nbsp;istraživanju navedeno je kako je, osim četkanja zuba, nježno struganje jezika i ispiranje usta antiseptikom učinkovitije nego samo četkanje zuba.</span></p>

Na odabir antiseptika utječe više čimbenika, a s obzirom na dužinu primjene antiseptika u ovakvim stanjima, svakako treba uzeti u obzir i naknadnu obojenost zuba.

Aktivna tvar

 Antiseptik odabira trebala bi biti bezbojna otopina bez alkohola u sastavu, za koju se zna da ne uzrokuje obojenost zuba nakon duže primjene ili promjene okusa te koji pomaže u uklanjanju kamenca. 

Osim toga, antiseptik bi trebao sadržavati aktivnu tvar koja ima širok antimikrobni spektar i brzo djelovanje, nije toksična za sluznicu i ima niski alergijski potencijal, po mogućnosti da ima dodatak mentola ili drugih eteričnih ulja za poboljšanje zadaha i, povrh svega, da je sa sigurnošću primjenjiv u trudnica, dojilja, pa i male djece, poput novijeg antiseptika oktenidina.

I probiotici su djelotvorn

Čini se da i probiotici poput S. salivariusa mogu biti djelotvorni u liječenju halitoze, dok o koristi antibiotika u liječenju halitoze za sada nema podataka. Svakako se preporučuje i pregled kod parodontologa zbog liječenja parodontitisa koji se često može skrivati u podlozi oralne halitoze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.