ORDINACIJA

Kako se riješiti upornih bolova u mišićima, ligamentima i tetivama

Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje tijelo oslobađaju od bola

To su specifična mjesta na vratu. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

2.10.2019

Fibromialgija je hronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom. Osobe koje boluju od fibromialgije obično imaju osjetljive tačke na tijelu.

Nepoznati uzroci

To su specifična mjesta na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Pritisak na osjetljivu tačku uzrokuje bol. 

Uzroci fibromialgije su nepoznati. Postoji mogućnost da su uključeni različiti faktori, a dovedena je u vezu sa stresnim ili traumatičnim događajima, kao što su saobraćajne nesreće, ponavljajućim povredama, određenim oboljenjima.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Simptomi fibromialgije su poteškoće sa spavanjem, jutarnja ukočenost, glavobolja, bolne menstruacije, bockanje ili trnjenje u rukama i stopalima, problemi s razmišljanjem i pamćenjem (poznato kao “fibro fog”), sindrom iritabilnog crijeva, sindrom nemirnih nogu i osjetljivosti na temperaturu.

Fizikalna terapija i kineziterapijski programi rade se na osnovu prethodno uzetog funkcionalnog statusa pacijenta, gdje se procjenjuje obim pokreta, manuelni mišićni test, procjena posture i biomehanike. Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje tijelo oslobađaju od bola i nagomilanih toksina u samom mekom tkivu.

Biljna ulja

Koriste se analgetici koji se elektroforezom lokalno apliciraju na bolno mjesto. Kompletna fizikalna terapija ima za cilj da prokrvi bolnu regiju i pomogne posrnulom metabolizmu da izbaci štetne metaboličke produkte. Posebno mjesto u tretmanu fibromialgije je primjena terapeutskih masaža s biljnim uljima za relaksaciju.

Terapijski kraj

Kompletna fizikalna terapija je uvod u kineziterapiju. U prvoj fazi kineziterapijskih procedura potrebno je raditi isključivo vježbe istezanja za mobilizaciju svih zglobova do fizioloških amplituda. Krajnji cilj je fiziološka pokretljivost svih segmenata bez bola u mišićima u fiziološkim normama. Po dobijanju fizioloških amplituda pokreta u svim zglobovima, započinje se sa vježbama jačanja. Ujedno je to i terapijski kraj i vraćanje svim životnim i fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i bez ograničenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.