TIJELO / SIMPTOMI

Znojenje noću pokazatelj niza zdravstvenih tegoba

Osim noćnih mora i visoke temperature u spavaćoj sobi, noćno znojenje se može pojaviti i zbog niza zdravstvenih tegoba, kao i zbog hormonalnih promjena

Oznojen momak. Avaz

Zdravlje u kući

24.9.2019

Mnogi se bude usred noći, preznojeni i zbunjeni zašto je do preznojavanja došlo. U slučaju da se sjećate sna ili noćne more iz koje ste se probudili, vjerovatno znate što je uzrok preznojavanju, no ako se ne sjećate – skrivenih razloga može biti čitav niz.



Višak pokrivača i neudobna pidžama

Tokom noći mijenja se temperatura tijela, a nju regulira autonomni nervni sistem. Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže – što može biti uzrok i noćnog znojenja.

Također, znojenje tokom sna normalna je pojava kada je prostor, u kojem spavamo iznimno topao ili ako se pokrijemo s više pokrivača. Uzrok mogu biti i pidžame og materijala "koji ne diše", poput poliestera.

Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, postoji mogućnost da se radi o PTSP-u, odnosno posttraumatskom stresnom poremećaju te je vrlo važno da u tom slučaju kontaktiratite liječnika.



Češće je ženski problem

Noćno znojenje može biti uzrokovano i hormonalnim promjenama, pa nije čudno ako se pojavljuje kod žena u menopauzi. Istraživanje provedeno još 2004. godine, a objavljeno u magazinu Annals of Family Medicine, uključivalo je 2,767 odraslih osoba, a pokazalo je kako se čak 41 posto njih se susrelo s noćnim znojenjem tokom prošlog mjeseca.

Od tih 41posto, 23 posto se preznojavalo samo tokom spavanja, a u 18 posto osoba preznojavanje se pojavilo i tokom dana. Najviše slučajeva preznojavanja pojavljivalo se kod osoba između 41 i 55 godina, i to kod ženskog spola.  

Osim toga, smatra se da se rizik od apneje, poremećaja spavanja, u počecima menopauze povećava i do 10 puta zbog gubitka ženskih spolnih hormona, estrogena i progestrona.  


Apneja i alkohol

Ako patite od noćne apneje, nije čudno što dolazi do preznojavanja jer u tom slučaju dolazi do poteškoća s disanjem. Ako se često budite s glavoboljama te suhog grla i ako ste ostatak dana vrlo loše raspoloženi, najvjeroajtnije se radi o tome da na kratki period prestajete disati tokom sna.

Preznojavanje se može pojaviti i zbog konzumacije alkohola, pogotovo kod osoba koje inače imaju problema s hrkanjem i apnejom. Razlog tome je što alkohol opušta mišiće što pogoršava te probleme. 


Muškarac. Avaz

Bolesti koje izazivaju preznojavanje

INFEKCIJE Najčešća infekcija čiji je simptom preznojavanje tokom noći je tuberkuloza, bakterijska infekcija koja zahvaća pluća, a čiji su simptomi, osim noćnog znojenja, umor, gubitak težine te krv u iskašljavanju. 

Osim tuberkuloze mogući su uzrok druge bakterijske infekcije, poput endokarditisa, odnosno infekcije endokarda i srčanih vulva. 

KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA Noćno znojenje može biti naznaka kardiovaskularnih oboljenja ili smetnji, posebno kod žena starijih od 40. Žene s prekomjernom tjelesnom težinom, visokim krvnim pritiskom i žene koje boluju od dijabetesa mnogo češće se suočavaju s noćnim znojenjem od ostalih. 

LIJEKOVI Najčešći lijekovi koji uzrokuju noćno znojenje su antidepresivi, no pokazalo se i kako lijekovi za regulaciju hormona, kao i oni za smanjivanje šećera te aspirin mogu biti uzrok preznojavanja. 

PROBLEMI SA ŠTITNJAČOM Hipotireoza ili pojačani rad štitnjače mogu izazvati noćno znojenje. Neki drugi hormonalni disbalansi također mogu dovesti do znojenje, primjerice poremećaj u nivou adrenalina. 


IDIOPATSKA HIPERHIDROZA Poremećaj je kod kojeg se znojenje pojavljuje samo po sebi, odnosno nije simptom neke infekcije, neurološke ili krvožilne bolesti, a uzrokuje nekontrolirano i pojačano znojenje tokom dana i noći te koje se može manifestirati samo na jednom djelu tijela, poput pazuha, ili na cijelom tijelu. 

HIPOGLIKEMIJA Jedan od simptoma hipoglikemije, odnosno niskog šećera u krvi, upravo je znojenje, a uz taj se simptom pojavljuju i vrtoglavica, zbunjenost i drhtavic. 

HODGKINOVA BOLEST Rak limfnog tkiva je bolest čiji su simptomi, osim noćnog preznojavanja, i gubitak težine, umor te bezbolne otekline na područjima vrata, pazuha i prepona, kao što se mogu pojaviti i kašalj i zadihanost. 

IMUNITET Autoimune bolesti dovode do toga da organizam nešto sigurno može prepoznati kao prijetnju zdravlju. Neke od njih, poput lupusa, uzrokuju i noćno znojenje.


Kada posjetiti liječnika

Liječnika svakako posjetite ako vam noćno znojenje ometa kvalitetan san i ako se preznojeni budite svaku noć. Pogotovo je važno da posjetite liječnika ako se pojave drugi simptomi, poput vrućice i neobjašnjivog gubitka kilograma, odnosno drugih simptoma navedenih zdravstvenih stanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.