SAVJETI

Zašto noge ne vole vrućinu

Bolne i otečene noge su svakodnevica, ali postoji niz rješenja za te naugodne zdravstvene probleme

Dobro je svakodnevno vježbati. Ilustracija

Zdravlje u kući

23.9.2019

Problemi povezani s venama poput otečenih nogu, zglobova ili stopala, ponekad praćeni neugodnim osjećajem utrnulosti ili grčeva, češće se događaju kad je vani jako vruće i vlažno. 

No, postoje jednostavni postupci kojima se to može spriječiti ili ublažiti. Tako je dobro svakodnevno vježbati po pola sata jer to potiče rad krvotoka i smanjuje vjerovatnost od zadržavanja tekućine u donjem dijelu noge.


Vježbe kod kuće

Čim se probudite potaknite cirkulaciju 10-minutnom vježbom: ležeći na leđima ruke stavite ispod stražnjice i kružite nogama kao da vozite bicikl. 

Kada ste kod kuće, nekoliko puta dnevno lezite na pod i noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osjetit ćete kako težina iz nogu nestaje.

Ako morate dugo stajati ili sjediti, povremeno istegnite mišiće listova jer na taj način potiskujete krv uvis kroz krvne žile u listovima, čime se sprečava oticanje zglobova.


Blaga masaža

Masirajte noge kremama i gelovima za vene koji ublažavaju otekline. Najbolji su preparati koji sadrže ekstrakte divljeg kestena i eterično ulje ružmarina, jer oni djeluju protiv upala, poboljšavaju cirkulaciju i tonus zidova vena. 

Svakodnevno tuširanje iskoristite za masažu. Hladnom i toplom vodom naizmjence tuširajte noge od stopala prema bedrima.

Večernja kupka

U mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i nekoliko listova ružmarina, a ako su noge jako otečene, dodajte i dvije šake listova matičnjaka. Nakon kupke stopala obrišite ručnikom, trljajući ih od prstiju prema peti.

Za bolju cirkulaciju

Postoje posebne vježbe koje pospješuju protok krvi u nogama, što smanjuje nakupljanje tekućine i njihovo oticanje.  

Za početak ustanite i stanite uz nešto čvrsto, primjerice naslonjač stolice. Potom raširite noge u širinu ramena i lagano savijte koljena. Dok ste u toj poziciji, što je više moguće podignite se na nožne prste i zatim spustite. Vježbu ponoviti deset puta.

Druga vježba se sastoji od dizanja nogu oko 30 centimetara iznad zemlje i rotiranja stopala pet puta udesno, pa ulijevo. Istu vježbu ponovite drugom nogom.

U trećoj vježbi, dok sjedite, ispružite obje noge dotičući pod ispred sebe. Potom ispružite nožne prste i povucite noge prema sebi.

Za bolju cirkulaciju dobra je i sljedeća vježba: Poredajte knjige tako da budu u visini do 15 centimetara. Sjednite na stolicu i stavite noge na te knjige udaljene od stolice desetak centimetara. Noge protresite nekoliko sekundi, a zatim se opustite i ostanite u sjedećem položaju još nekoliko minuta.

Za opuštanje

Bosom nogom stanite na plastičnu lopticu i kotrljajte je cijelom površinom stopala, a tu vježbu ponovite i drugom nogom. Nakon određenog vremena, pokušajte ovu vježbu izvoditi i s oba stopala u isto vrijeme. 

Preporučuje se i dvaput dnevno leći podignutih nogu tako da budu iznad kukova najmanje 20 minuta. Na taj se način mišići opuštaju a iz zglobova uklanja višak tekućine.

Za listove

Desnu ruku stavite na Ahilovu tetivu lijeve noge te članak stegnite placem i kažiprstom. Prste povlačite prema listu, blago masirajući nogu. Kad dobro izmasirate list jedne noge, taj isti postupak ponovite i s drugom nogom. 

Hrana i piće

Da biste ojačali zidove kapilara konzumirajte namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima te konzumirajte hranu s manje soli.  

Svakodnevno je dobro popiti jednu do dvije šolje mlakog ili hladnog čaja od listova maslačka i stolisnika.

I sok od limuna može ublažiti oticanje zglobova jer potiče izlučivanje mokraće. Kao diuretici djeluju još i mrkva, krastavac, bijela repa i prasa.

Usto na zidove vena dobro utječu vitamin E (biljna ulja), vitamin C (peršin, agrumi, jagode, općenito voće), betakaroten (narančasto voće i povrće), cink i selen.

Važna je i obuća

Hodanje u cipelama s visokom potpeticom pogubno djeluje na stopala. Idealno bi bilo nositi obuću ravnih đonova. Ako vam to ne odgovara, odlučite se za cipelu s potpeticom umjerene visine, otprilike 3 do 4 cm. 

Varikozne (proširene) i paučinaste vene uobičajen su znak venske insuficijencije i najčešće se javljaju u pretilih ljudi, pušača i onih koji se nezdravo hrane.

Veći rizik za pojavu toga stanja imaju i trudnice i osobe koje dugo stoje ili sjede na poslu.

Bolesti udružene sa otokom nogu

Ukoliko je otok simptom neke od hroničnih bolesti, najčešće su u pitanju bolesti kardiovaskularnog sistema, hronična venska insuficijencija, srčana slabost, bolesti bubrega ili jetre pa i poremećaja funkcije štitne žlijezde (hipotireoze).  

Tako je srčana slabost bolest kod koje se otoci javljaju kao prvi simptom, a obično kada je bolest već uznapredovala.

U ljetnim mesecima, nedovoljan unos tečnosti u organizam, može da dovede do dehidratacije, a samim tim i do pojave zgušnjavanja krvi, što kod osoba koje pate od hronične venske insuficijencije i proširenih vena može biti veliki problem. Tako je moguće da dođe i do tromboze kako površnih, tako i dubokih vena pa čak i do njihove upale (tromboflebitis).

Šta još pomaže

- Aktivnosti poput plivanja, hodanja, vožnje bicikla ili plesa također će pomoći umornim nogama.

- Kako bi vene bile u dobrom stanju trebalo bi povesti računa o redovitoj stolici i zadržavanju vode u organizmu u čemu će pomoći neke namirnice. Riječ je o crvenome bobičastom voću - malinama, ribizlama, borovnicama, koje su pune vitamina B3, a on sprečava zadržavanje vode.

- Preporučuje se pojačano uzimanje tekućine zbog izbacivanja toksina iz organizma. Istodobno treba izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića jer proširuju vene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.