ISTRAŽIVANJA

Može li so biti uzrok nadutosti

Nadutost je jedna od vodećih gastrointestinalnih tegoba koja se može pogoršati kod nekih ljudi prehranom bogatom vlaknima

Povećani unos soli povećava nadutost u probavnom sistemu. Ilustracija

Zdravlje u kući

21.9.2019

Izgleda da povećani unos soli povećava nadutost u probavnom sistemu, ukazuje nova studija. Inače, nadutost je jedna od vodećih gastrointestinalnih tegoba koja se može pogoršati kod nekih ljudi prehranom bogatom vlaknima. Procjenjuje se da pogađa do trećine odraslih osoba, a više od 90 posto onih sa sindromom iritabilnog crijeva.  

Nadutost karakterizira nakupljanje viška plina u crijevima. Proizvodnja plina može se pripisati plinskim bakterijama koje proizvode plinove i razgrađuju vlakna. Smanjenje unosa natrija može biti učinkovit način za smanjenje nadutosti, a posebno može pomoći ljudima da održe zdravu prehranu bogatu vlaknima, ističu stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.