ISTRAŽIVANJA

Pustiti zdravlje u svoj život

Ima zaštitni efekat protiv propadanja ćelija mozga povezanih sa starenjem

Ispijanje čaja može biti dobro za mozak. Ilustracija

Zdravlje u kući

25.9.2019

Ljudi koji uživaju u svakodnevnom ispijanju čaja mogli bi osjetiti njegove brojne blagodati, jer istraživači vjeruju da ispijanje čaja može biti dobro za mozak. Prema novoj studiji Nacionalnog univerziteta Singapura (NUS), redovni kozumenti čaja imaju bolje organizirane regije mozga u odnosu na one koji ne piju čaj.  


Štiti čovjeka

Bolje organizirane regije mozga povezane su sa zdravom kognitivnom funkcijom koja štiti čovjeka od mentalnog pada povezanog sa starenjem. Da bi detaljno proučili prednosti ispijanja čaja, istraživači s navedene visokoškolske ustanove su u saradnji s Univerzitetom u Eseksu i Univerzitetom u Kembridžu analizirali podatke o neuro-aktivnostima 36 odraslih osoba starijih od 60 godina.  

Uz konzumiranje čaja istraživači su analizirali i faktore vezane za učesnike, poput zdravlja, načina života i psihološkog stanja. Nalazi objavljeni u naučnom časopisu "Aging" otkrili su da su učesnici koji su konzumirali zeleni ili crni čaj najmanje četiri puta sedmično tokom 25 godina imali regije mozga koje su međusobno povezane na efikasniji način od onih koji nisu pili ove vrste čaja.

Pravi dokazi

Ovi rezultati nude prve dokaze o pozitivnom doprinosu ispijanja čaja strukturi mozga i sugeriraju kako redovno konzumiranje čaja ima zaštitni efekat protiv propadanja ćelija mozga povezanih sa starenjem. 

Piti čaj svakog dana, znači pustiti zdravlje u svoj život, oplemeniti duh i tijelo i biti u miru sa samim sobom.

Smanjuje stres

Još jedna korist od svih vrsta čajeva je što smanjuju stres i djeluju umirujuće na tijelo. Za miran san, preporučuje se zeleni čaj, kao i za one koji pate od hipertenzije. Kada riješite probleme sa spavanjem, i vaše će se raspoloženje popraviti.


Hidrira kožu

Bijeli čaj prepun je vitamina i aminokiselina. Koristi se u izradi kozmetičkih preparata, smanjuje upale i hidrira kosu i kožu. Osim ovih blagodati, ovaj čaj smanjuje crvenilo na koži pa je čest sastojak krema koje se koriste poslije kozmetičkih tretmana. Smiruje kožu i blagotvorno utječe na raspoloženje.

Dobar inhalator

Čaj od kamilice sigurno je najpopularniji čaj na svijetu. Prepun antioksidanasa, umanjuje rizik do nastanka bolesti, kao što su bolesti srca i probavnog sistema. Ako vas boli grlo, ispirite ušnu šupljinu kamilicom, a inhalacija kamilicom olakšat će simptome prehlade i upaljenih sinusa.

Smanjuje rizik od raka

 Osim lijepih misli, čajevi znatno utječu na poboljšanje vašeg zdravlja. Oni nisu zamjena za klasične lijekove, ali imaju značajna ljekovita svojstva. Osim zdravlja mozga, konzumiranje čaja, posebno zelenog, povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.