ORDINACIJA

Uzroci neugodnog zadaha iz usta

Pojedinci koji od nje pate mogu se osjećati nelagodno i nesigurno

Isparavanja sumpornih spojeva, poznati uzroci zadaha iz usta.. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

22.9.2019

Neugodan zadah iz usta (halitoza) stanje je koje je svaka osoba iskusila tokom života. Rezultati nekoliko istraživanja pokazuju da se učestalost halitoze kreće od 10 do 30 posto u odrasloj populaciji.


Društveni problem

Halitoza se ne smatra samostalnom bolešću, nego je više društveni problem.  

Pojedinci koji od nje pate, posebno ako je riječ o hroničnom stanju, mogu se osjećati nelagodno i nesigurno u blizini ostalih ljudi i zbog toga razviti prilagodbu kojom pokušavaju prikriti neugodan zadah.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Postoji i tendencija ispiranja usta raznim tekućinama, sprejevima ili učestalog žvakanja žvakaćih guma i tableta za osvježavanje daha, ali učinak tih preparata je kratkotrajan ili izostaje. Važno je razlikovati porijeklo zadaha. 

Fiziološki neugodan zadah iz usta je stanje koje nastaje ujutro nakon buđenja i smatra se posljedicom smanjenog lučenja sline tokom noći.

Specifični spojevi

U svrhu korekcije tog stanja prije spavanja preporučuje se lagano ostrugati jezik, odnosno ujutro isprati usta antiseptičkom tekućinom.

Normalno je da osoba ima halitozu nakon jedenja određenih začina, pijenja alkohola, pušenja cigareta ili ako loše održava oralnu higijenu, ima pokvarene zube, parodontne džepove, apsces i slično.

U tim situacijama specifični hemijski spojevi ispare u zrak koji se nalazi u usnoj šupljini i proizvode neugodan miris.

Isparavanja sumpornih spojeva, od kojih su najvažniji sumporovodik i metilmerkaptan, najbolje su poznati uzroci zadaha iz usta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.