SAVJETI

Zaustavite starenje

I slatko može dodati godine vašem licu

Čak i rutina njege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.9.2019

Čini li vam se da izgledate stariji nego što jeste, možda je vrijeme da razmislite o svojim  svakodnevnim  rutinama, jer hrana koju jedete te stres i slatko dodaju godine vašem licu.

Ako vam se čini da vam se popis obaveza povećava umjesto da se smanjuje šta god da napravite, malo odahnite, jer nametanjem raznih obaveza samo stvarate veći stres.


Hronični stres

Nekoliko studija, naime, pokazuje da hronični stres izaziva oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju ćelije i odgovorne su za starenje. 

I slatko može dodati godine vašem licu. Iznutra se u koži molekule šećera vežu uz proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija. Taj postupak, poznat kao glikacija, može rezultirati gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora te gubitkom kontura lica i povećanjem pora.


Dobra zaštita

Čak i rutina njege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju tanja je od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost. Ako vlažite područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe. Kreme za oči koje su najučinkovitije sadrže retinol A, oblik vitamina A. Ostali važni faktori uključuju emolijente i ovlaživače, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu i vitamin C.

Samo hodanje po suncu može više štetiti koži nego dan na plaži, kažu stručnjaci. Prvi uzrok preranog starenja lica su UV zrake. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.