PREHRANA

Jelovnik za starije od 40

Gotovo svaka ćelija u ljudskom tijelu na neki način koristi kalcij

Olakšajte sebi. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.9.2019

U svakom desetljeću tijelo drugačije funkcionira, a kad čovjek dođe u četrdesete usporava se metabolizam i dolazi do određenih tjelesnih promjena. Kako biste sebi olakšali ovo prijelazno razdoblje, a možda i spriječili potencijalne zdravstvene probleme, potrebno je napraviti neke male, ali bitne promjene u prehrambenim navikama. 


Pobrinite se da je vaš metabolizam aktivan

Metabolizam je proces svake hemijske reakcije u tijelu. Postoji nekoliko razloga zbog kojih neki ljudi imaju sporiji metabolizam i nažalost, dob je jedan od glavnih faktora. Ali ne brinite, postoje određeni načini na koje možete ubrzati rad svog metabolizma, a ključni su obroci.  

Pobrinite se da često jedete i da ne preskačete obroke. Da biste dobili još bolje rezultate, dodajte više proteina u prehranu. To će vam pomoći u održavanju mišićne mase i spriječiti prejedanje.


Umjesto rafiniranih, birajte cjelovite žitarice

Postoje dvije glavne vrste žitarica: cjelovite i rafinirane. Pogodite koja je za vas bolja? Cjelovita, naravno, a to znači da je zrno prisutno u svom izvornom obliku ili je samljeveno bez uklanjanja bilo kojeg dijela sjemena. Cijelo zrno je izvrstan izvor vitamina B, kalija, magnezija i vlakana, što pomaže u probavi i smanjuje rizik od srčanih problema, pretilosti i dijabetesa. 

Što više orašastih plodova - to bolje

Orašasti plodovi su bogati mastima, imaju ugljikohidrata i bogati su hranjivim tvarima. Orašasti plodovi sadrže antioksidante koji štite ćelije, mogu sniziti nivo lošeg holesterola i pomoći kod dijabetesa tipa II. 


Leća je dobra za vas

Leća je izvrstan izvor vlakana i vitamina B9 ili folne kiseline. Leća smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih problema, dijabetesa i pretilosti.

U leći se nalazi mineral selen, koji nije prisutan u većini namirnica. Pomaže u borbi protiv raka, kognitivnog propadanja kod starijih ljudi, a može čak i poboljšati hroničnu astmu.

Uvedite u prehranu dobre bakterije

Do sada već znamo koliko je važno imati zdravu crijevnu floru. Proizvodi poput kefira, jogurta i kombuche sadrže probiotike koji pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. 

Jedite masnu ribu

Riba je izvrstan izvor bogatih omega-3 masti i vitamina D, koji ne samo da mogu spriječiti bolesti srca, određene vrste raka, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, već pomažu u borbi protiv depresije, ADHD-a, pa čak i šizofrenije. Također pomažu u ublažavanju nekih simptoma menopauze.  

Preporučuje se jesti ribu jednom do tri puta sedmično. Najzdraviji izbor su losos, haringa, jezerska pastrva ili sardine. Ako niste ljubitelj ribe, uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom o uzimanju dodatka ribljeg ulja.

Jedite ranije

Prema istraživanju Sveučilišta u Pennsylvaniji, vrijeme uzimanja obroka igra ključnu ulogu u zdravlju i debljanju. Ljudi koji jedu kasnije tokom dana (od podneva do 23 sata) imaju tendenciju da dobiju veću težinu i imaju viši nivo inzulina i holesterola od onih koji su jeli od 8 do 19 sati. Kasna konzumacija također može uzrokovati neke hronične bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti. 


Osnažite kosti

Gotovo svaka ćelija u ljudskom tijelu na neki način koristi kalcij. I dok starimo, apsorbiramo sve manje kalcija iz hrane, što dovodi do toga da ga tijelo uzima iz naših kostiju.

Da biste spriječili nedostatak kalcija, prehrana treba sadržavati mliječne proizvode, sjemenke, konzervirane sardine, grah i bademe.

Šarena prehrana

Puno voća i povrća sadrži antioksidante, ali samo dio njih sadrži antioksidant antocijanin, koji je u osnovi pigment zbog kojeg je voće i povrće lijepih svijetlih boja.

Ranija istraživanja su pokazala da hrana s visokom koncentracijom antocijana, poput borovnica, cvekle, ljubičastog kupusa ili trešanja, može poboljšati posljedice demencije i kardiovaskularni sistem kod žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.