SAVJETI

Namirnice koje čuvaju vaše zdravlje

Djeluju preventivno na neka smrtonosna oboljenja

Paradajzom protiv raka dojke. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.9.2019

Svi znaju koliko je ishrana važna za cjelokupno zdravlje, kao i da određene namirnice djeluju preventivno na neke teške bolesti. Određeni sastojci kojima ove namirnice obiluju provjereno sprečavaju smrtonosna oboljenja. 


Uspješna borba

Naučnik sa Harvardskog univerziteta, dr. Vilijam Li (William Lee ), izdvojio je namirnica koje, zahvaljujući svom sastavu, podižu vaš odbrambeni mehanizam i omogućavaju vam da se sa uspjehom borite protiv teških oboljenja, od kancera do Alchajmera.

1. Losos - odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite od Alchajmerove bolesti.

2. Grah - zahvaljujući velikom procentu vlakana, proteina i flavonoida regulira nivo šećera u krvi te deluje preventivno na srčana oboljenja i rak dojke.

3. Đumbir - zahvaljujući određim nutrijentima može ubiti ćelije raka prostate.

4. Bijeli luk - snižava povišeni krvni pritisak, štiti od bolesti srca, a smatra se i najboljim prirodnim antibiotikom.

Smanjuje rizik

5. Paradajz - bogat je likopenom, antioksidantom koji djeluje preventivno na pojavu raka grlića maternice i raka dojke. 

6. Kurkuma - kurkumin može spriječiti pojavu kancera, kao i usporiti njegov rast.

8. Tamna čokolada - flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi čuvaju zdravlje arterija i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bi svako trebao imati u kući. Ono prevenitvno djeluje na rak debelog crijeva, dojke i kože. Ovo ulje sadrži i biofenole koji snižavaju krvni pritisak te sprečavaju srčana oboljenja.  


Moćni antioksidanti

Jagode su moćni antioksidanti koje štite srce, ublažavaju bore, poboljšavaju vid. Osim navedenog ovo ukusno voće, također, smanjuju upale kao i rizik od urinarnih infekcija. 


Čuvar zdravlja

Špinat obiluje gvožđem, kalcijumom, folnom kiselinom i vitaminima K, C, E i B. kao i snažnim fitohemikalijama koje štite od srčanih oboljenja. Ova namirnica, također, čuva i zdravlje kože, očiju, kostiju i jetre. 


Izvor vlakana

Dok je većina voća bogata ugljikohidratima, avokado je prepun zdravih masnoća, posebno oleinske kiseline. Avokado je, također, dobar izvor vlakana i kalija. Istraživanja su pokazala da avokado može spriječiti nastanak karcinoma prostate kao i širenje stanica raka.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.