SAVJETI Čini čuda za kardiovaskularni sistem

Sezona je grožđa: Sočne plave i zelene bobice su riznica zdravlja

Jedna šolja grožđa ima svega 100 kalorija

Zdravlje u kući
17.09.2019 08:00

Grožđe čini čuda za zdravlje kardiovaskularnog sistema

Foto: Ilustracija

Sezona je grožđa, a ove sočne plave i zelene bobice su prava mala riznica zdravlja. Iskoristite benefite ovog voća koje vam može pomoći da spriječite neke od najopasnijih bolesti. 

Grožđe čini čuda za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Neki sastojci kojima obiluje poboljšavaju regulaciju krvnog pritiska i smanjuju upale izazvane oksidativnim stresom, odnosno disbalansom slobodnih radikala i oksidantata u tijelu, poboljšavaju cirkulaciju i štite vaskularni sistem.

Ispostavilo se da prirodni fenol po imenu resveratrol, a kojim grožđe obiluje, u velikoj mjeri poboljšava regulaciju nivoa šećera u krvi i to tako što ubrzava sagorijevanje ugljenih-hidrata. Dobro reguliran šećera u krvi u velikoj mjeri smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

Voće koje je bogato antioksidantima, kao što je to slučaj s grožđem, preventivno djeluje kod određenih vrsta karcinoma, pokazale su brojne studije. Zapravo, uloga antioksidanata jeste da štite ćelijski DNK, smanjuju oksidativni stres i ublažavaju procese u tijelu koji utiču na rast i razvoj tumora.

Nasuprot ustaljenom mišljenju da su kalorične, ove slatke bobice zapravo imaju nizak glikemijski indeks. Jedna šolja grožđa ima svega 100 kalorija.

Komentari

NA VRH