KORISNI SPOJEVI

Najbolje kombinacije na tanjiru

Ako želite popraviti izgled i čvrstoću kože, jedite jaja i mango

Avokado i zelena salata štite ten. Ilustracija

Zdravlje u kući

6.9.2019

Kad je riječ o apsorpciji hranjivih tvari u organizmu, spoj određenih namirnica može učiniti obrok još hranjivijim i zdravijim. Istraživanja pokazuju da određena hrana može postati zdravija ako se jede zajedno s nekom drugom. 

Brokule i paradajz borci protiv raka - Istraživanja su pokazala da je istovremena konzumacija paradajza i brokule učinkovitija u usporavanju rasta kancerogenih tumora na prostati od samostalnog konzumiranja ovih namirnica.

Zeleni čaj i limun za zdravije srce - Zeleni čaj pomaže u reduciranju rizika od srčanog udara zahvaljujući katehinima, antioksidansima koji se nalaze u ovoj mješavini. Ali, naše tijelo apsorbira samo 20 posto ovih korisnih spojeva. A kada su naučnici dodali limun zelenom čaju, dostupnost katehina, koji poboljšavaju zdravlje, porasla je na 80 posto.

Jaja i mango za čvršću kožu – Ako želite popraviti izgled i čvrstoću kože, isprobajte ovu kombinaciju. Jaja su prirodno bogata aminokiselinama esencijalnim za formaciju kolagena u koži. Sve namirnice bogate vitaminom C, poput manga, rade s ovim kiselinama na podizanju proizvodnje kolagena.

Crvene paprike i crni grah za bolji imunitet - Apsorpcija željeza bit će mnogo bolja ako jedete crvene paprike. Željezo iz graha dolazi u drugačijem obliku nego željezo koje dobivamo konzumacijom mesa i samostalno ga je teže probaviti. Dodavanje namirnice bogate vitaminom C, poput crvenih paprika, pretvara željezo u nama probavljiviji tip.

Avokado i zelena salata štite ten - Tijelo će apsorbirati više karotenoida, sastojaka koji štite kožu, ako salati dodate avokado. Karotenoidi reduciraju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima i štite kožu od štetnih UV zraka. Ljudi koji jedu avokado u salatama od špinata, mrkve ili zelenim salatama, apsorbiraju 15 puta više karotenoida od onih koji ne jedu avokado.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.