ORDINACIJA

Šta je hipertireoza i kada je neophodna kontrola hormona

Pod terapijom dolazi do sniženja FT3 i FT4. Ilustracija

Piše: Doc. dr. Azra Bureković

12.1.2020


Prije mjesec i po dijagnosticirana mi je hipertireoza. Pila sam terapiju mjesec i po i sada, na posljednjem nalazu FT4 je 19,4, FT3 je 7,91, a bili su prije 59,9 i 24, ali mi je TSH ostao na 0,015, kakav je bio i na početku. Anti-tpo je 1,3 (0,00-5,6) anti-tg je 9,83 (0,00-4,2). Zanima me da li je sada sve uredu sa štitnom žlijezdom? Nisam imala nikakve simptome, osim što su me boljele oči, osjetila sam jak pritisak u njima.

Hipertireoza je stanje štitne žlijezde s lučenjem FT4 i FT3 u višku, a TSH (hormon koji luči hipofiza) je (suprimiran) snižen. Pod terapijom dođe do sniženja FT3 i FT4, ali se osovina hipofiza - štitnjače ne oporavlja tako brzo pa TSH ostaje još neko vrijeme snižen. Vi trebate i dalje piti terapiju, ali u manjoj dozi nego do sada, uz kontrolu hormona, jer se visoke vrijednosti FT3 i FT4 mogu ponovno pojaviti.


Doc. dr. Azra Bureković. Arhiv

Otkrila sam prije desetak dana da imam problema sa štitnom žlijezdom. Nalazi krvi su uredu, ali hormoni nisu – TSH je 6,33, T4 je 113. Imam 28 godina, a stalno sam umorna, bezvoljna, pospana, koncentraciju skoro da i nemam. Kilaža mi je uredna, kao i donekle mensturacije, ali sam veoma usporena u govoru, fizičkim pokretima, emocionalno preosjetljiva... Šta mogu očekivati i kako se nositi s tim? 

TSH Vam je povišen, T4 u granici referentnih vrijednosti, ali vam takav nalaz neće davati usporen govor, usporene fizičke pokrete s obzirom na Vaše godine. Možda ste trenutno u nekom psihičkom stresu ili nekoj akutnoj infekciji koja može poremetiti vrijednosti TSH i dati simptome koje imate. Niste napisali koji su nalazi krvi uredni. Ako nije u igri ništa od spomenutih razloga, ponovno za mjesec provjerite: TSH, FT4, FT3 te antitijela Anti TPO, Tg, Anti Tg, EHO štitne i javite se ljekaru. Možda će Vam trebati terapija za štitnjaču.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.