PRIRODNA POMOĆ

Namirnice za mladu kožu

Borovnice se smatraju najvećim izvorom antioksidansa koji zbog svog djelovanja imaju „anti-aging“ učinak

Povrće poput špinata i raštike bogato je vitaminima C i A. Ilustracija

Zdravlje u kući

4.9.2019

Opekotine od sunca, bore, suha koža, neki su od najvećih problema svake žene.  Zato vam donosimo popis namirnica koje biste trebale uvrstiti u dnevni meni kako bi vaša koža, uz kreme, imala dodatnu zaštitu. 


Maslinovo ulje

Bobičasto voće - Borovnice, maline, kupine, brusnica i ribizle imaju veliku količinu biološki aktivnih sastojaka koji su glavni borci protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju membranu i stanice kože, dok ih antioksidansi i druge fitohemikalije štite.

Konzumacija bobičastog voće smanjuje rizik od oštećenja kože i pruža zaštitu od preranog starenja. Borovnice se smatraju najvećim izvorom antioksidansa koji zbog svog djelovanja imaju „anti-aging“ učinak.

Maslinovo ulje - Bogato je mononezasićenom oleinskom kiselinom koja pomaže koži da se dubinski hidrira i prevenira nastanak akni. Također, prirodno je bogato antioksidansima i vitaminom E te olakšava eliminaciju toksina iz organizma. Najbolje je konzumirati sirovo djevičansko maslinovo ulje, kako bi njegovo djelovanje bilo još izraženije.

Citrusi - Narandža, limun i drugo citrusno voće odlični su za masnu kožu sklonu aknama, jer djeluju antibakterijski. Njihova konzumacija pomaže u smanjenju pora i potiče prirodni proces čišćenja kože. Citrusi imaju i visok sadržaj vitamina C, koji je građevni element kolagena i elastina i veoma je važan za obnovu kože.

Zeleno lisnato povrće - Povrće poput špinata i raštike bogato je vitaminima C i A. Vitamin A pomaže pri očuvanju prirodne elastičnosti kože i održava njenu vlažnost. Koristan je u borbi protiv akni, smanjuje sitne bore i zaustavlja djelovanje slobodnih radikala. Vitamin C može ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala djelovanjem UV zraka.

Bez oštećenja

Zeleno lisnato povrće pomaže i u detoksikaciji te održavanju kože lijepom, mladolikom i zdravom. Bogato je i beta-karotenom koji štiti kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem, pa biste ga trebali redovno konzumirati.  

Dinja, lubenica, orašasti plodovi

Dinje i lubenice imaju nizak glikemijski indeks, a odličan su izvor vitamina C i beta-karotena. Veća količina beta-karotena može potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala i tako smanjiti negativan učinak sunčevih zraka. Dinja zbog svog visokog sastava vode pomaže u hidraciji kože, isto kao i lubenica.

Lješnici, orasi i bademi bogati su omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protuupalno i sprečavaju nastanak akni. Osim toga, bogati su vitaminom E, koji prevenira ranu pojavu bora i prištića.

Sok od mrkve

Sadrži velike količine beta-karotena i drugih spojeva korisnih za zdravlje, kao što su vitamin A, minerali i antioksidansi. Beta-karoteni iz mrkve u tijelu se pretvaraju u vitamin A koji pomaže u regeneraciji tkiva kože i pruža zaštitu od sunčevih zraka. Antioksidansi i karotenoidi štite kožu, a konzumacija soka od mrkve ljeti djeluje kao prirodan način zaštite od sunca, ali i od opekotina.

Omega-3 i omega-6

Riba, naročito ona masna poput lososa, sardine, tune i skuše, bogata je vitaminom A, omega-3 i omega-6 masnim kiselina. Idealno bi bilo konzumirati je dva do tri puta sedmično jer je najbolji saveznik u obnavljanju epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože. Dodavanjem omega-3 masnih kiselina prehrani možemo poduprijeti sloj lipida koji u koži čuvaju vlagu i sprečavaju iritaciju. Osim što učvršćuju kožu, omega-3 masne kiseline mogu poboljšati hronična stanja poput crvenila lica i atopičnog dermatitisa.

Likopen iz paradajza

Paradajz obiluje vitaminima A i C, B1, B2, B5 i E koji doprinose lijepom izgledu kože. Sastoje se od 90 posto vode, a sadrže likopen, antioksidans koji štiti tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji uzrokuju starenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.