ZDRAVLJE Uočite probleme na vrijeme

Prepoznajte simptome srčanog udara

Često ih pripišemo nečemu drugome, kao što su „pokvareni želudac“, umor ili bol u mišićima

Zdravlje u kući

Ponekad simptomi srčanih problema mogu biti složeni

Foto: Ilustracija


Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 miliona osoba. Procjenjuje se da će ovaj broj rasti svake godine te da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umirati od bolesti srca i krvnih sudova.  

Tjeskoba i strah

Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih sudova može se izbjeći ako se osnovni rizični faktori, kao što su pušenje, loše prehrambene navike i fizička neaktivnost, stave pod kontrolu.  

Ponekad simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda, odnosno srčan udar, mogu biti složeni. Nije ih lako prepoznati, a često ih pripišemo nečemu drugome, kao što su „pokvareni želudac“, umor ili bol u mišićima. Zato je važno naučiti prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem prije nego što je prekasno.

Tjeskoba - srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su da su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

Nelagoda u prsima - bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Ali, nije svaka bol u prsima simptom srčanog udara – ponekad može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

Kašalj – neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupljanja tečnosti u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

Stalni umor

Umor- posebno kod žena, neobičan umor može se primijetiti za vrijeme srčanog udara, isto kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte ljekara za pregled. 

Mučnina i gubitak apetita - osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je riječ o srčanom udaru. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

Bol u drugim dijelovima tijela

Oko 60 posto osoba srčani udar prehoda. U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, vilisu i stomak. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Isto tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Za to ne postoji pravilo. 

Nepravilan i brz puls

Ljekari tvrde da povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je praćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti. 

Znojenje i oticanje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje TV-a ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar. On također može uzrokovati nakupljanje tečnosti u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili stomaka. Obratite pažnju na naglo debljanje i gubitak apetita.

Slabost

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije srčanog udara, isto kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte ljekara.

Više o temi Srce

ISTRAŽIVANJA
Koliko je crno vino zdravo
NA VRH

Podijeli članak na