DAR IZ PRIRODE

Ljekovite moći kantariona

Kantarionovo ulje umiruje ili liječi niz simptoma - od poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji

Kantarion se bere ljeti tokom cvjetanja, od sredine juna do avgusta. Ilustracija

Zdravlje u kući

29.8.2019

Ljekoviti učinak kantariona ili gospine trave pripisuje se sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje ove biljke i svih njenih sastojaka.  


Žučne tegobe

Kantarionovo ulje uspješno umiruje ili liječi cijeli niz simptoma, od kožnih tegoba poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji. Tradicionalno je ovo ulje pogrešno korišteno za sunčanje. Ali, ulje je fotosenzibilno i zbog toga se ne bi trebalo koristiti neposredno prije izlaganja suncu. Uz to, kantarionovo ulje ne sadrži zaštitne faktore.

Ova ljekovita biljka u narodnoj medicini često se koristi kod bolesti s temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba. Ipak, najviše je istraženo i potvrđeno njeno antidepresivno djelovanje.

Neki čaj kantariona daju djeci u pubertetu kako bi se lakše nosila s hormonalnim promjenama, a koristi se i za ublažavanje PMS-a. Čaj se priprema tako da se jedna do dvije kašičice suhog kantariona ostavi da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer pije se po šolja čaja. Kako bi djelovao, čaj treba piti od četiri do šest sedmica.

Sitne žlijezde

A ako ne volite čaj, napravite višenamjensko ulje od svježih cvjetova. Pustite ih da lagano uvenu, stavite u teglu i prelijte sa 100 mililitara maslinovog ulja. Zatvorenu teglu držite tri sedmice na sunčanom prozoru i više puta protresite. 

Kantarion se bere ljeti tokom cvjetanja, od sredine juna do avgusta. Ubire se samo gornji zeleni dio, jer se u cvjetovima i gornjim listovima nalazi najviše aktivnih tvari. U listovima se nalaze sitne uljne žlijezde pa se, kad ih okrenete prema suncu, čini kao da su puni rupica.

Kupka i ulje za stopala


Potrebni su vam: šolja krupne soli, kašika kantarionovog ulja, pet kapi eteričnog ulja paprene metvice (nije za djecu i trudnice) i pet kapi eteričnog ulja prave lavande. Promiješajte sastojke, dodajte u lavor s hladnom vodom i uronite stopala. Kupka regenerira i hidratizira kožu stopala i smiruje upalne procese te ublažava ožiljke.

Domaće ulje dobit ćete ako pomiješate jednu veliku kašiku kantarionovog ulja, pet kapi paprene metvice i i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon kupke, lezite i podignite noge na povišeno. Odmarajte se barem 30 minuta.

Pet savjeta

1. Protiv reume, gihta i išijasa - Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Veoma je učinkovito kod upale mišića i nerava, reume, išijasa i gihta. 

2. Protiv gljivica - Umočite tampon u ulje kantariona, stavite ga u rodnicu i neka tako stoji nekoliko sati. Možete i kupiti vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta.

3. Ublažava rane od ležanja - Kantarionovo ulje odlično je za sprečavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta tokom dana.

4. Protiv strija u trudnoći – ovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. Ali, budite oprezni - trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

5. Protiv herpesa, akni, proširenih vena i ožiljaka - Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta na dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.