PRIJEDLOZI

Vježbajte kod kuće

Za malo novca mogu se kupiti tegovi za vježbanje, lopta za pilates i strunjača

Možete biti aktivni i van teretane, važno je samo dobro se organizirati. Ilustracija

Zdravlje u kući

28.8.2019

Opravdanje da se ne vježba jer kućni budžet ne može podnijeti trošak mjesečne članarine u fitnes centru, lako se može oboriti. Argument je više nego jednostavan – vježbajte kod kuće. Fizička aktivnost je veoma važna, ali možete biti aktivni i van teretane, važno je samo dobro se organizirati.  


Jačanje mišića


Oprema za prostor u vašem domu u kojem ćete se za pola sata ili sat najprije zagrijati, a kasnije i dobro oznojiti, nije nedostupna niti skupa. Za malo novca u specijaliziranim prodavnicama mogu se kupiti tegovi za vježbanje, lopta za pilates i strunjača. I oni koji ne žele ili ne mogu kupiti profesionalnu opremu, mogu se snaći - predmeti iz kuće mogu im biti priručna sredstva.

Tako, umjesto malih tegova, mogu podizati plastične flaše od 1,5 litara napunjena pijeskom. Za vježbe na parteru poslužit će stara deka, a umjesto stepera tu je drvena ili plastična stoličica.

Ako u prostoriji gdje vježbate nema velikog ogledala, postavite mini ogledalo da biste mogli kontrolirati položaj tijela zbog pravilnog izvođenja vježbi.

Također, ne ustručavajte se zamoliti ukućane da nadgledaju trening, pa čak i da vam, ako je to potrebno, pomognu pri nekim vježbama. Tako vam mogu asistirati kod fiksiranja nogu prilikom izvođenja vježbi za jačanje trbušnih mišića.

Više prednosti

Prostorija ne bi trebala biti zagušljiva i obavezno je provjetrite prije i poslije treninga. Prednost vježbanja kod kuće je i to što se možete odmah istuširati i presvući, a ne gubite bi vrijeme na odlazak i povratak iz teretane. Loša strana je to što se nakon svakog vježbanja prostorija mora urediti i, bez obzira na to koliko je mala, naći prostor za odlaganje opreme. 

Radite pilates  

Pilates metoda oblikovanja tijela je kombinacija vježbi snage i istezanja. Samim tim jasno je da ovaj način vježbanja ne sagorijeva masne naslage kao drugi načini vježbanja, ali zato pojačava tonus mišića, daje gipkost i sjedinjava tijelo i um. Sve vježbe rade se lagano, s kontroliranim disanjem i kontroliranim pokretima.

S obzirom na to da se vježba na parteru, ova metoda ne zahtijevadodatnu opremu,već se može izvoditi bilo gdje.

Koliko često  

Veličina mišića obrnuto je proporcionalna njegovom radnom kapacitetu, a direktno vremenu potrebnom za oporavak. Veći mišić treba više vremena za odmor. Leđa i noge ne treba raditi s manjom pauzom od 4 do 5 dana, grudi, trbuh i ramena zgodno je odmoriti barem 2-3 dana između treninga, a ruke 48 sati.

Trening nogu i leđa treba uvijek razdvojiti nekoliko dana zbog zamora leđa. Dakle, nikako ne bi trebalo raditi danas čučanj, a već sutra teško dizanje.

Bolje raspoloženje

Studije su pokazale da umjerena aktivnost više doprinosi boljem raspoloženju nego prekomjerni, dugotrajni i težak rad. Cilj je postignut ako se nakon fizičke aktivnosti osjećate prijatno umorni. Program koji većina osoba smatra lako izvodivim, zadovoljavajućim i korisnim je 30-45 minuta šetnje, tri do pet puta u toku sedmice.

Ako nemate kondiciju, ne treba se forsirati. U početku se zadovoljite kraćom i manje  intenzivnom šetnjom ili fizičkom aktivnošću, a kasnije postepenim pojačavanjem intenziteta i dužine. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.