BUDITE AKTIVNI

Godine ne smiju biti prepreka za vježbanje

Osobama sa 70 i 80 godina preporučuje se obavezno hodanje, a ako su već vježbali ranije i imaju uspostavljen aktivan ritam, s vježbom mogu nastaviti

Važno je urediti raspored vježbanja i držati se svojih ciljeva. Ilustracija

Z. KARIĆ

1.9.2019

Vježbanje u zrelim godinama većina ljudi izbjegava zbog raznih razloga. Činjenica je da je starenje neizbježan dio života. Ono sa sobom nosi obilje životnog iskustva, ali i razne boljke zrele dobi, a kasnije i poznih godina, kojih se svi pribojavaju.  


Razvoj mozga

Tu su gubitak snage i pokretljivosti, debljanje i gubitak vitke linije, nastanak hroničnih bolesti… Ali, nema razloga da u zrelim i poznim godinama prestanete biti aktivni i počnete vrijeme provoditi kod ljekara. Zato je važno sa promjenama početi na vrijeme. 

- Starenje ne možemo zaustaviti, ali istraživanja pokazuju da se ovaj biološki proces može usporiti redovnim tjelesnim aktivnostima, pa i aktivnim vježbanjem. Zdrav životni stil je fontana mladosti, a kako idu godine, to vas ne mora spriječiti da vježbate i ostanete aktivni – kaže prof. dr. Jasmin Čaluk, specijalista kardiolog u “Kardiocentru” u Sarajevu.

Doktor Čaluk 50-godišnjacima preporučuje da odaberu aktivnosti koje mogu raditi često, da se uključe jednom sedmično u vježbu visokog intenziteta za optimalnu neuroendokrinu stimulaciju te da nađu novi aktivan hobi, kao što su rekreativni tenis ili borilačke vještine, jer učenje novih kretnji stimulira i razvoj mozga, a ne samo tjelesnu koordinaciju i kondiciju.

Držite se ciljeva

- Za 60-godišnjake dobro bi bilo da koriste tenzijske sprave, jer one omogućavaju trening bez opterećenja zglobova. Također, i borilačke vještine su poželjna vrsta aktivnosti, a tu je i hodanje – navodi dr. Čaluk.


Koristi od vježbanja u zreloj dobi. Ilustracija

Osobama sa 70 i 80 godina preporučuje obavezno hodanje, a ako su već vježbali ranije i imaju uspostavljen aktivan ritam, s vježbom mogu nastaviti blažim intenzitetom, ali redovno. Tu su i multiplanarne kretnje koje nose velike koristi za psihofizički status.

Važno je urediti raspored vježbanja i držati se svojih ciljeva. Prednosti redovnog vježbanja daleko premašuju mogućnost od povreda. Osim toga, uvježbano tijelo je mnogo spretnije, jer vježbanje razvija koordinaciju i povećava snagu, a i sprečava veliki broj stanja i bolesti, poput artritisa, dijabetesa, osteoporoze, pretilosti i bolova u leđima.


Savjet ljekara

Stručnjaci savjetuju da sa svojim ljekarom provjerite jeste li spremni za vježbanje. Ako imate probleme sa srcem, artritis, bolove u leđima, karcinom, metaboličke i disajne probleme ili bilo koja druga oboljenja, dobro bi bilo da s ljekarom utvrdite šta je dopušteno, a šta treba izbjegavati tokom fizičke aktivnosti.


quote
<span style="background-color: initial;">U početku krenite s jednostavnim vježbama, sa šest do osam ponavljanja u dva do tri seta po vježbi. S vremenom povećavajte intenzitet i broj ponavljanja.&nbsp;</span>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.