ORDINACIJA Vi pitate – ljekar odgovara

Šta pomaže protiv upornog kašlja kod bebe

Piše: Prim. dr. Gordana VUković

Djetetu treba uraditi osnovne laboratorijske pretrage

Foto: Ilustracija


Dijete mi ima 17 mjeseci i već skoro četiri mjeseca je bolesna. Svaki dan curenje iz nosa i kašalj, koji je produktivan. Za to vrijeme je popila četiri antibiotika i šest sirupa za kašalj, probali smo i inhalacije i ništa ne pomaže. Puna je sekreta, doktori ne znaju šta više da joj daju da bi to izbacila. Nema ništa na plućima. Šta Vi preporučujete? 

Djetetu treba uraditi osnovne laboratorijske pretrage i briseve grla i nosa i, samo u slučaju patoloških – povišenih vrijednosti, dati ciljano antibiotik, prema antibiogramu. Raditi toaletu nosa više puta u toku dana i fizikalnu drenažu. Ako navedeno ne pomogne, uraditi imunološki status.

  •  Prim. dr. Gordana VUković

    Prim. dr. Gordana VUković

    Foto: Arhiv


Muke s neredovnom stolicom

Moj dječak ima dvije i po godine. Imamo problem sa stolicom. Ima zatvor po dva dana i, kad treći dan treba da se isprazni, počinju muke. Plače, plaši se i dok se ne isprazni, vraća se po nekoliko puta na tutu. Najveći problem je dok ne prođe taj prvi čep pa je nekoliko puta i prokrvario. Pokušala sam sa šljivama, neće da ih jede, kao ni krušku. Za ručak jede čorbastu hranu, nije samo suha. Kako još da mu pomognem?

Dijete treba pravilno hraniti, sa što više voća, povrća i žitarica i izbaciti slatkiše iz ishrane. Davati dovoljno tečnosti. Voće, povrće i žitarice sadrže u sebi dosta vlakana i stimuliraju probavu, a ako dijete odbija pojedine namirnice, treba mu dati vlakna u prahu u pojedinim vrstama hrane. Ako sve to ne pomogne, treba dati sirup “laktuloza”, koji će razrijediti stolicu, i masirati čmar neutralnim kremama. Ako postoji psihološki problem djeteta da ima redovnu stolicu, treba konsultirati psihologa, a u slučaju da sve to ne pomogne, treba otići dječijem hirurgu radi daljnje obrade.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na