ORDINACIJA

Toplotni udar i slabo srce: Kombinacija opasna po život

Oslabljenom srcu može nedostajati snage u okolnostima kada mora više raditi da održi adekvatnu tjelesnu temperaturu

Toplotni udar može dovesti i do srčanog udara, pa i smrtnog ishoda. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Jasmin Čaluk

31.8.2019

Pri izlaganju visokim temperaturama okoline svako može biti u riziku od toplotnog udara, ali osobe s kardiovaskularnim bolestima, s dijabetesom i starije osobe kod kojih su refleksni i kontrolni mehanizmi u tijelu usporeni, ipak su u nešto većem riziku.  

Oslabljenom srcu može nedostajati snage u okolnostima kada mora više raditi da održi adekvatnu tjelesnu temperaturu. Velike vrućine uzrokuju ubrzan rad srca, što za osobe kod kojih je ono oslabljeno može predstavljati znatno opterećenje.


Znojenje i grčevi

Srce, naime, mora ubrzano pumpati veće količine krvi ka površini kože da bi se toplota tijela oslobodila u okolinu. Ovaj pojačan rad može biti previše za oslabljeno srce. To važi za sve poremećaje koji u težim oblicima uzrokuju srčanu slabost: koronarna bolest, teži oblici bolesti srčanih zalistaka, kardiomiopatije... 

U ekstremnim okolnostima izlaganja visokim temperaturama može doći to toplotne iscrpljenosti, pa i do još težeg stanja - toplotnog udara. Prvi znaci toplotne iscrpljenosti su topla i obilno preznojena koža i grčevi u mišićima. Slijede vrtoglavica i nesvjestica, ubrzan puls, glavobolja i nagon na povraćanje.

Ako se osoba s tim tegobama ne premjesti u hladnu prostoriju i ako se ne započne s mjerama rehidracije i hlađenja, stanje ide ka toplotnom udaru - koža postaje topla i suha, nema više znojenja, krvni pritisak pada, javljaju se konfuzija i gubitak svijesti.

Ako tjelesna temperatura naraste na 40 i više stepeni, ili ako se jave koma ili konvulzije, a da osobu ne tretira ljekar, toplotni udar može dovesti i do srčanog udara (infarkta), pa i smrtnog ishoda kod osoba s odranije oboljelim srcem.

Prof. dr. Jasmin Čaluk. Arhiv

Znaci toplotnog udara su pulsirajuća glavobolja, vrtoglavica i nesigurnost, nema znojenja, uprskos vrućini, crvena, vruća i suha koža, grčevi u mišićima i/ili stomaku, mučnina i povraćanje, ubrzan puls, brzo i plitko disanje, konfuzija, dezorijentacija, teturanje, konvulzije, gubitak svijesti.

Mehanizmi za hlađenje

Da bi se oporavila, osoba koja dobije toplotni udar treba biti odmah premještena u rashlađen i klimatiziran prostor, adekvatno rehidrirana svježim, hladnijim napicima. Tuširati se ili kupati hladnijom vodom, ili držati vlažnu krpu ili peškir na stražnjoj strani vrata.  

Koliko traje oporavak

Inicijalni oporavak od toplotnog oporavak traje 1-2 dana u bolnici, a kompletan oporavak, naročito za srčane bolesnike, može potrajati i po nekoliko mjeseci. U nekim slučajevima toplotni udar može biti i smrtonosan, jer kada se blokiraju mehanizmi za hlađenje, temperatura jezgre tijela ubrzano raste i smrt može nastupiti za 30-tak minuta.

Oprez i za dijabetičare

I osobe s dijabetesom mogu imati poteškoće pri ljetnim vrućinama. Opekotine od sunčanja mogu podići šećer u krvi i otežati kontrolu dijabetesa. Dehidracija na visokim temperaturama podiže šećer u krvi, a visoki šećer stimulira mokrenje i može dodatno pogoršati dehidraciju.

quote
<p>Osoba kod koje se sumnja na toplotni udar mora se hitno odvesti ljekaru, jer netretirani toplotni udar može brzo oštetiti mozak, srce, bubrege i mišiće </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.