ORDINACIJA Paradontoza je često povezana s drugim stanjima

Kako bolesti desni utječu na cjelokupno zdravlje

Dokazana je veza između nekontrolirane bolesti desni i dijabetesa, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerove bolesti, respiratorne i reumatske bolesti

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
28.08.2019 20:45

Parodontna bolest pogađa skoro polovinu svih odraslih starijih od 30 godina

Foto: Ilustracija

Najčešći uzrok gubitka zuba kod odraslih je parodontna bolest – tiha bolest koja pogađa jednu od dvije odrasle osobe, ali često ostaje neotkrivena sve dok ne napreduje u ozbiljnu progresivnu fazu.  

Paradontoza je često povezana sa sistemskim poremećajima - bolestima koje utječu na cijelo tijelo, a ne samo na jedan organ ili dio tijela. Parodontna bolest pogađa skoro polovinu svih odraslih starijih od 30 godina i 70 posto starijih od 65 godina.

Štetne bakterije

Ova oralna infekcija, pored toga što aficira desni, dovodi i do razgradnje kosti, uzrokujući gubitak i ispadanje zuba. 

Naučnici su kroz dugogodišnja istraživanja uspostavili vezu između nekontrolirane bolesti desni i ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, respiratorne i reumatske bolesti. Dokazano je da pacijenti koji pate od ovih bolesti, imaju mnogo veću šansu da imaju bolesti desni, a osobe s naprednim oboljenjima desni, često pate od nabrojanih patoloških stanja.

Kako bolesti desni mogu utjecati na zdravlje drugih dijelova tijela? Jedna veza je putem štetnih bakterija koje mogu putovati između usta, krvotoka i pluća, što može uzrokovati bolesti u tim područjima. No, osim samih bakterija, zajednička nit kod mnogih sistemskih oboljenja je upala.

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: Arhiv

Iako je ovaj prirodni proces neophodan za liječenje, upala koja predugo traje, može imati i negativne učinke.

Upalni odgovor

Upalni odgovor važan je dio ljudskog imunološkog sistema. Akutni (nagli) odgovor počinje ubrzo nakon povrede ili infekcije: mobiliziraju se bijele krvne ćelije, oslobađaju se hemikalije koje se bore protiv patogenih tvari, protok krvi u zahvaćenom području se povećava, a zidovi malih krvnih sudova postaju porozniji, čime se omogućava lakši prolazak tvari.  

Hronična upala

Akutni upalni odgovor je način na koji tijelo brzo uklanja štetne stimulanse ili mikroskopske napadače te započinje proces ozdravljenja. Ponekad upala postaje hronična, što znači da traje dugo i počinje negativno utjecati na zdravlje pacijenta.

Hronična upala može biti uzrokovana nekontroliranom infekcijom, stranom tvari koja ostaje u tijelu, ili prekomjernim imunološkim odgovorom. Bolest desninajčešća je hronična upalna bolest kod ljudi. 

Štetne bakterije mogu putovati između usta, krvotoka i pluća, što može uzrokovati bolesti u tim područjima.

Komentari

NA VRH