ZABRINJAVAJUĆE

Deformitet ima svaki sedmi srednjoškolac

Pregledom obuhvaćeno 2.657 učenika

Važno je na vrijeme otkriti deformitet. Avaz

Piše: D. Pašalić

29.8.2019

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) svaki sedmi srednjoškolac upućen je na daljnji tretman kod ljekara porodične ili opće medicine, a zbog poremećaja lokomotornog sistema.


Daljnji tretman

Otkriveno je to mjerenjima i istraživanjima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a prema riječima Nine Hasanice, stručnog saradnika za školsku higijenu, deformiteti su veći kod srednjoškolaca nego kod osnovaca.

- U našem pregledu obuhvaćeno 2.657 učenika u 34 srednje škole. Od toga, 14,5 posto učenika ili svaki sedmi upućen je na daljnji tretman. Najčešći poremećaji su loše posturalno držanje tijela, deformiteti grudnog koša, spušteno stopalo, a kod 4,4 posto učenika prisutno je više poremećaja istovremeno – pojašnjava Hasanica.

Posebno naglašava i to da je, kako bi deformiteti kičmenog stuba (kifoza, skolioza, lordoza), grudnog koša (“ljevkaste” i “kokošije” grudi) i stopala (“ravno” stopalo) bili uspješno liječeni, najvažnije njihovo rano otkrivanje redovnim skrining programima i kontrolama.


Hasanica: Grudni koš i stopala. Avaz

Pažljivo posmatrati

- Znaci koji mogu ukazivati na deformitet mogu se potvrditi pažljivim posmatranjem djeteta u uspravnom položaju. Najprije se posmatraju stopala, da li je težina ravnomjerno raspoređena, položaj prstiju i skočnih zglobova. Noge, karlica, lopatice i rameni pojas trebaju biti simetrični. Kičmeni stub posmatran s leđa treba biti u pravoj liniji – ističe Hasanica.

Preporuke za zdraviju kičmu

Osnovne preporuke za očuvanje zdravlja lokomotornog sistema podrazumijevaju da bi školarci trebali biti fizički aktivni najmanje jedan sat dnevno.

- Također, radi očuvanja vitalnosti koštano-mišićnog sistema neophodno unositi bjelančevine životinjskog porijekla, namirnice bogate kalcijem, vitaminima A, D i C – savjetuje Hasanica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.