ORDINACIJA

Upala zglobova može dovesti do gubitka vida

Oboljenje se manifestira obično bolovima u vratnom, ramenom te zdjeličnom pojasu

Bol je najizraženija u jutarnjim satima. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Emir Talirević

4.9.2019

Spektar reumatoloških oboljenja jako je širok, no, nažalost, veliki broj pacijenata, ali i ljekara, poznaje svega nekoliko. Jedno relativno često upalno oboljenje iz grupe reumatoloških bolesti jeste polimijalgija reumatika.  


Ozbiljna komplikacija

Prvi put ovo oboljenje se opisuje 1888. godine i bilo je poznato pod nazivom „senilni giht“. Oboljenje je upalnog karaktera, manifestira se obično bolovima u vratnom, ramenom te zdjeličnom pojasu.  

Bol je najizraženija u jutarnjim satima, praćena je ukočenošću koja se s aktivnošću ublažava, ali bol i dalje ostaje.

Značaj ovog oboljenja jeste u njegovoj uskoj povezanosti s upalnom bolešću arterija pod nazivom arteritis s gigantskim stanicama (giant cell arteritis). Ova komplikacija polimijalgije izuzetno je ozbiljna, s obzirom na to da u slučaju izostanka pravovremenog tretmana postoji veliki rizik od gubitka vida.

Prim. dr. Emir Talirević. Avaz

Važno je napomenuti da je preživljavanje kod pacijenata s polimijalgijom jednako kao i kod zdrave populacije, ali oboljenje dramatično ruši kvalitet života. Iako je nastanak bolesti nejasan, smatra se da je uzrokovana kombinacijom genetskih, životnih i okolišnih faktora.

Klinička slika

Učestalost oboljenja raste nakon 50. godine i dostiže vrhunac između 70. i 80. godine. Kliničkom slikom dominiraju bol i ukočenost, najčešće u ramenom pojasu. Ove smetnje obično su praćene povišenom sedimentacijom koja raste iznad 40 mmHg. Veoma je važno napomenuti da je komplikacija u vidu arteritisa prisutna kod čak 10 posto pacijenata s ovom bolešću, koji nemaju nikakve smetnje s vidom ili glavobolje. 

quote
<p>Iako je nastanak bolesti nejasan, smatra se da je uzrokovana kombinacijom genetskih, životnih i okolišnih faktora </p>

Dijagnoza i terapija

Postavljanje dijagnoze zahtijeva iskusnog kliničara koji može brzo isključiti druge uzroke sa sličnim manifestacijama te postaviti dijagnozu i uvesti terapiju. Terapija će vrlo brzo dovesti do stabilizacije smetnji.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.