OBLIK TIJELA

Nije svejedno gdje imate višak

Od toga je li viška najviše na struku ili bokovima, zavisi kojim zdravstvenim problemima smo skloniji

Oblik tijela ima veliki utjecaj na zdravlje. Ilustracija

Zdravlje u kući

27.8.2019

Oblik tijela ima veliki utjecaj na zdravlje. Potencijalni zdravstveni problemi često su uzrokovani viškom masnih naslaga koje se nakupljaju na različitim dijelovima tijela. Od toga je li viška najviše na struku ili bokovima, zavisi kojim zdravstvenim problemima smo skloniji. 

Stomak i struk - Salo na stomaku i oko struka najopasnije je za zdravlje. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na tim dijelovima tijela češće pate od srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa. Savjetuje im se da jedu manje ugljikohidrata i da obroke zasnivaju najviše na proteinima poput piletine i ribe. Trebaju plivati, voziti bicikl, trčati, ali i raditi trening snage.

Butine i kukovi - Za ovaj tip karakteristični su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim dijelovima tijela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi često se javljaju problemi s venama, koljenima i zglobovima. Trebaju izbjegavati masti i jesti hljeb od žitarica, ovsenih pahuljica i leće. Preporuka je i vježbanje 30 minuta dnevno.

Grudi i ramena - osobe koji imaju ovu figuru imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena. Smatra se da imaju ekstremno aktivnu nadbubrežnu žlijezdu koja im ubrzava metabolizam i time sprečava gomilanje viška kilograma. Koliko god da djeluju atletski građeni, ako se udebljaju, mnogo su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze. Savjetuje se da rade vježbe usmjerene na razvoj donjeg dijela tijela, kao i da jedu namirnice bogate proteinima, poput mesa živine ili ribe.

Ravnomjerno raspoređen višak - kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, a uzak struk. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji. Ipak, kao i svi, i one trebaju ograničiti unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina. Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.