SAVJETI

Da tamna put potraje što duže

Vratili ste se s ljetovanja ponosni na stečenu brončanu put, ali sve vam se čini da ćete je na kopnu teško zadržati

Potražite bogate hidratantne kreme za lice i losione za tijelo. Ilustracija

Zdravlje u kući

19.8.2019

Atraktivan preplanuli ten cilj je svakog ljetovanja. Ako sporije tamnite tu su i marmelade koje će vam pomoći da u kraćem roku postignete željenu nijansu. 

Ipak, razočaranje nastupa kada ten, koji smo tako brižljivo skupljali, pri povratku u svakodnevicu počne blijediti kao i uspomene s odmora.

Da biste što duže zadržali preplanulu put, potrudite se slijediti ovih šest krucijalnih savjeta:


Krastavac (ne)će pomoći

Ako ćete prigrliti samo jedan savjet neka to bude ovaj! Hidratizirajte kožu – što više to bolje jer kada se koža osuši počinje se ljuštiti gubeći površinski, brončani sloj.  

Potražite bogate hidratantne kreme za lice i losione za tijelo namijenjene koži nakon sunčanja jer produljuju preplanulost, a izbjegavajte preparate na bazi krastavaca, limuna i mlijeka jer mogu izbijeliti kožu.

Osim hidratacije izvana, tijelo je potrebno napojiti i iznutra. Pijte što više vode i biljnih, nezaslađenih čajeva i jedite povrće koje je prirodno bogato vodom kao što su lubenica i krastavac jer hidratacija je nužna za regeneraciju ćelija kao i zdravlje i blistavost kože.


Izbjegavajte vruću vodu

Dugotrajno namakanje u toplim kupkama ili tuširanje pod mlazom vruće vode isušuje kožu pa se radije kupajte s mlakom vodom, a pritom koristite hidratantnu gel-kremu za tuširanje s biljnim uljima i drugim njegujućim sastojcima izbjegavajući one koji sadrže isušujuće hemijske sastojke poput sodium lauril sulfata (SLS). 

Piling je nužan, ali…

Za razliku od uvriježenog mišljenja, piling neće sastrugati vašu teško stečenu boju. Upravo suprotno, piling vam je potreban jer nakupljene odumrle ćelije, zapravo, mogu učiniti da koža izgleda sivo i bez sjaja.  

Međutim, potrebno je pažljivo odabrati proizvod uz koji će koža zablistati. Dajte prednost nježnoj spužvi za kupanje ili pilingu s vrlo sitnim eksfolirajućim zrncima koji će ukloniti staru kožu, ali neće biti dovoljno snažani da ukloni potamnjeli ten.

Izbjegavajte eksfolijatore s glikolnom i salicilnom kiselinom jer mogu izblijediti ten. Jednako kao i kreme za depilaciju, brijanje britvicom i voskom jer sve ove metode uklanjanja dlačica ‘skidaju’ površinski sloj kože. Najidealnije bi bilo da za uklanjanje dlačica koristite pincetu ili epilator.

Jedite u duginim bojama

Beta karoten priprema kožu za sunčanje, ali pomaže i da što duže zadržimo brončanu put. Zato posegnite za suplementima betakarotena ili u prehranu uključite što više namirnica koje sadrže ovaj blagotvoran biljni pigment.  

To su sve namirnice čije boje podsjećaju na boju duge: mrkva, kajsija, mango, slatki krompir, papaja, špinat…

Naglasite preplanuli ten

Prilikom šminkanja koristite bronzer. Nanesite ga kružnim pokretima na područje lica koje je prirodno prvo ‘pod udarom’ sunca: čelo, sljepoočnice, nos i jagodice.  

A potamnjelo tijelo naglasite suhim uljima sa zlatnim sjajem ili toniranim losionima s pigmentima za samotamnjenje. ‘Lažni’ ten puno je lakše postići kada već imate boju jer je mnogo manji rizik za nastanak fleka i neželjenog narančastog tona.

I konačno, za isticanje preplanulosti nokte lakirajte lakovima u iskričavim koraljnim ili tirkizno plavim nijansama te nosite bijelu odjeću koja također stvara iluziju tamnije kože.

Hvatajte sunce

Povremeno sunčanje nakon povratka s mora može uvelike produljiti vašu boju, a sunčati se možete, ovisno o tome gdje živite, cijelo bablje ljeto. No, ni tada ne zaboravite na zaštitu od UV zračenja!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.