SAVJETI

Kako uštedjeti na hlađenju

Spustite žaluzine i navucite zavjese, ne dopustite suncu ulaz u kuću, i trebat će vam manje energije da ohladite dom

Neočišćeni uređaji trošit će skoro15 posto više energije. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.8.2019

Globalna temperatura stalno raste, pa ne čudi što nam je iz godine u godinu svaki ljetni mjesec topliji od onih ranijih. Klimatizacijski uređaji i ventilatori neprekidno rade, a mnogi se „hvataju za glavu“ kada stignu računi. Postoji li način da barem malo smanjimo potrošnju? Stručnjaci nude nekoliko korisnih savjeta.  


Čišćenje filtera

Smanjite hlađenje noću - Ljudima dok spavaju nije toliko vruće koliko dok su budni, 

pa tokom noćnih sati možete smanjiti rad klime.

Ne morate hladiti sve sobe - Ako nema potrebe za hlađenjem cijelog stana ili kuće, iskoristite ventilator za prostor u kojem se nalazite. Ventilatori troše manje nego klimatizacijski uređaji.

Naviknite se na život u mraku - Spustite sve žaluzine i navucite zavjese. Ne dopustite suncu ulaz u kuću i trebat će vam značajno manje energije da ohladite dom.

Održavajte klimatizacijski uređaj - Ne biste vjerovali koliku razliku čini samo čišćenje filtera.Neočišćeni uređaji trošit će skoro15 posto više energije za posao koji obavlja održavani klimatizacijski uređaj.

Povratak kući - Većina ljudi želi da se ljeti vrati u ugodno ohlađen dom, ali nema smisla pokušavati održati željenu temperaturu dok niste kod kuće. Namjestite hlađenje na nekoliko stepeni višu temperaturu od one na koju ste navikli prije odlaska, pa će se dom brže i lakše ohladiti kad se vratite.

Mlaki tuševi

Nabavite bolje sijalice - Prestanite koristiti stare sijalice. Kupite fluorescentne ili LED sijalice koje stvaraju značajno manje topline, a troše manje energije. 

Tuširajte se i pijte mnogo vode - Mlaki ili hladni tuševi odličan su način da se rashladite kada štedite struju. Možete i napuniti kadu vodom i samo uroniti u nju kad god vam je vruće, umjesto da se tuširate.

Gasite uređaje

Gasite uređaje koje ne koristite – Ne zaboravite da uređaji poput računara i frižidera stalno stvaraju toplinu, a TV i audiouređaji stvaraju toplinu čak i kad su u stanju pripravnosti. Zato, isključite sve što ne koristite.

Pomjerite namještaj

Ako vam je namještaj odmah ispred klimatizacijskog uređaja, onda hladite njega, a ne sebe. Razmjestite stvari kako biste dobiti maksimalno hlađenje. Možete iskoristiti i ventilator kako biste potjerali hladni zrak u drugi dio doma, kao, naprimjer, sa sprata u prizemlje.

Dobra izolacija

Ako imate kuću, podrum je najhladnije mjesto u njoj. Zatvorite sve otvore koji vode  do njega kako biste spriječili odlazak hladnijeg zraka u niže dijelove kuće. Pobrinite se i za toplinsku izolaciju svih cijevi klimatizacijskog uređaja koje prolaze kroz dijelove  kuće u kojima nema hlađenja. 

Idealna temperatura

Klimatizacijski uređaj bez problema će hladiti dom na 25 stepeni. Postizanje i održavanje te idealne temperature za uređaj će biti isti napor koji ulaže auto kad se vozite po ravnoj autocesti. Sve ispod toga značajno će povećati potrošnju energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.