LIJEKOVI / RIZICI

Kad muškarci krenu u potragu za ljepotom, lako pogriješe

Nedovoljno ili čak nimalo spermija u ejakulatu često imaju i muškarci koji koriste lijekove za opuštanje ili za sprečavanje gubitka kose

Muškarci, oprez!. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.8.2019

Muškarci, oprez! Lijekovi koji bi vas trebali učiniti muževnijima u stvari rade potpuno suprotno. Naučnici su, naime, otkrili paradoks u čijem središtu se nalaze muškarci koji umanjuju svoju mogućnost ostvarivanja potomstva nastojeći da izgledaju što privlačnije. 

Riječ je o uzimanju steroida, tableta za opuštanje, kao i onih koje djeluju na smanjenje ćelavosti, a utječu i na mušku plodnost. Ovaj fenomen nazvan je Mossman-Pasijevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi put opisali u stručnoj literaturi.


Tablete koje imitiraju hormone

Uzimanje steroida, zbog brže izgradnje mišićne mase, ili lijekova protiv ćelavosti, može veoma negativno utjecati na plodnost muškarca i prouzročiti probleme parovima koji žele djecu - kaže James Mossman, profesor evolutivne biologije na američkom Brown University. 

Anabolički steroidi oponašaju djelovanje muškoga hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redovni korisnici su bodi-bilderi.

Steroidi "varaju" hipofizu tako da testisi rade prebrzo, objašnjavaju naučnici.

Žlijezde reagiraju prekidom proizvodnje dva hormona ključna za proizvodnju sperme - FSH i LH. Naučnici tvrde da se slična situacija događa i kod muškaraca koji koriste lijekove za sprečavanje opadanja kose.

Steroidi uglavnom mijenjaju način na koji se testosteron metabolički razgrađuje u tijelu pa on dokazano može ograničiti gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Stručnjaci ukazuju na to da iskrivljena slika o tijelu i pritisak društva navodi neke muškarce da koriste anaboličke steroide.

- Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze testirati svoju plodnost zaista vrlo mišićavi i krupni, kaže dr. James Mossman, sada profesor evolucijske biologije na Sveučilištu Brown u SAD-u.

Pojavu vezanu za zloupotrebu steroida uočio je dok je radio doktorat na Univerzitetu u Sheffieldu (Velika Britanija).

Ugrožena plodnost

- Ti se muškarci očito trude da izgledaju kao da predstavljaju 'vrhunac evolucije'. Ali u evolucijskom smislu oni su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida - izjavio je profesor Mossman za BBC. 

Profesor Allan Pacey, profesor andrologije sa Sveučilišta u Sheffieldu dodao je: - Nije li ironično to što muškarci idu u teretanu kako bi izgledali divno, uglavnom zato kako bi bili privlačniji ženama, a zapravo nenamjerno smanjuju svoju plodnost. Profesor Pacey upozorava da je sterilno oko 90 posto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.